Rusia susţine că ar fi îndepărtat o navă britanică de război din apropierea Crimeii anul trecut

Rusia susţine că ar fi îndepărtat o navă britanică de război din apropierea Crimeii anul trecut

Moscova şi-a utilizat marina militară şi forţele aeriene pentru a îndepărta distrugătorul britanic HMS Dragon D35 în luna octombrie din apele teritoriale ruse din zona Crimeii, a declarat şeful Serviciului de frontieră Vladimir Kulişov, primul adjunct al şefului Serviciului Federal de Securitate (FSB), potrivit Reuters şi RIA Novosti.

Paza de coastă rusă (subordonată FSB) a somat nava britanică să nu intre în apele teritoriale ruseşti, dar aceasta a trecut de ceea ce responsabilul militar rus a afirmat că ar fi graniţa maritimă a Rusiei, la 13 octombrie 2020 în apropierea sudului Crimeii.

Kulişov a spus că HMS Dragon a invocat dreptul "traversării paşnice", un concept care permite navelor să tranziteze apele teritoriale ale altor state într-un mod care să nu prejudicieze pacea, ordinea sau securitatea acestora.

Moscova ceruse navei britanice să părăsească imediat apele sale, la care căpitanul navei britanice a răspuns că are un semnal slab de recepţie, a subliniat oficialul rus.

"Nava de război a fost alungată în apele neutre printr-o acţiune comună a forţelor navele şi aeriene ruse", a insistat Kulişov, citat de RIA Novosti.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014, atrăgându-şi sancţiuni şi condamnări din partea Occidentului. Kievul îşi vrea teritoriul înapoi. Occidentul şi Ucraina nu au recunoscut această anexare, deci nici apele teritoriale din zona peninsulei Crimeea ca aparţinând Rusiei.

Incidentul intervine pe fondul unor relaţii la cel mai tensionat nivel de după Războiul Rece între Rusia şi Occident.

Reuters precizează că nu există deocamdată un comentariu din partea Ministerului britanic al Apărării la aceste dezvăluiri ruse.

În interviul acordat RIA Novosti, Kulişov afirmă că "grănicerii ruşi monitorizează îndeaproape activităţile 'inamicale' ale partenerilor occidentali în apropierea frontierelor ruse", care urmăresc - în opinia sa- "o demonstraţie de forţă" pentru aşa-numita "descurajare a politicii agresive a Rusiei în regiune".

Forţele de graniţă ruse sunt pregătite pentru diferite scenarii, inclusiv să avertizeze şi să sancţioneze orice încălcare a apelor teritoriale şi acţiuni de nesocotire a suveranităţii Federaţiei Ruse, a mai spus el.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful unui clan mafiot din Austria și-a tocat dușmanii, i-a făcut mici și i-a mâncat cu muștar și ceapă

2 Așa o fi? / Sau e doar o nouă intoxicare a Mafiei PSD?

3 „Piggy își bate la propriu joc de voi gâștele” / Oana Zăvoranu șterge pe jos cu Oana Roman

4 Ce dobitoc sinistru! / Cozmin Guşă mai apare cu doar 0,125% la Realitatea Plus! / El minte în continuare că are 49…

5 De citit / Cât ne costă prostia și ticăloșia politicienilor care ne conduc