Rusia transferă deja arme nucleare tactice în Belarus, anunță Lukașenko

Rusia transferă deja arme nucleare tactice în Belarus, anunță Lukașenko

Aleksandr Lukaşenko a declarat la televiziunea de stat rusă că Belarusul a început deja să primească arme nucleare din Rusia, dintre care unele, potrivit liderului de la Minsk, sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice lansate de Statele Unite asupra oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki în 1945.

FOTO Shutterstock

Lukașenko a ameninţat cu utilizarea armelor nucleare primite din Rusia, afirmând că, în caz de război, îl poate suna în orice moment pe omologul său Vladimir Putin pentru a primi aprobarea, relatează Agerpres , care citează agențiile de presă DPA și Reuters.

„Care e problema să coordonezi o astfel de lovitură? Nu este deloc o problemă”, a declarat liderul belarus într-un interviu difuzat de Rossia-1 marţi seara.

„Ridic receptorul şi oriunde se află, el răspunde. Dacă el sună, eu răspund oricând. Nu este deloc o problemă să coordonăm lansarea unei astfel de lovituri”, a insistat Lukașenko.

„Avem rachete şi bombe pe care le-am primit de la Rusia. Bombele sunt de trei ori mai puternice decât cele (lansate asupra, n. red.) Hiroshima şi Nagasaki”, a mai declarat el.

Este vorba de primul transfer de arme nucleare operat de Rusia de la căderea Uniunii Sovietice, în 1991. Această acțiune este urmărită îndeaproape de Statele Unite şi aliaţii occidentali, precum şi de către China, care în mod repetat a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Statele Unite au criticat această decizie a lui Putin, dar au dt asigurări că nu intenţionează să îşi modifice propria poziţie cu privire la armele strategice şi că nu au văzut niciun semn că Rusia s-ar pregăti să utilizeze focoase nucleare.

Lukașenko, care i-a permis lui Putin să folosească Belarusul ca rampă de atacuri împotriva Ucrainei, a susținut că armele nucleare primite de la Rusia ar acţiona ca factor de descurajare împotriva unor potenţiali agresori.

Belarusul se învecinează cu trei state membre NATO, și anume Lituania, Letonia şi Polonia.

Rusia nu a precizat vreun număr de arme nucleare tactice pregătite pentru desfășurare în Belarus. Statele Unite estimează că Rusia deţine aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice, inclusiv bombe care pot fi transportate de avioane, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acţiune şi obuze de artilerie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat