Rusia: Un cunoscut jurnalist de investigaţie judecat pentru ''trădare'' denunţă ''cinismul extrem'' al justiţiei

Rusia: Un cunoscut jurnalist de investigaţie judecat pentru ''trădare'' denunţă ''cinismul extrem'' al justiţiei

Un reputat jurnalist rus de investigaţie, Ivan Safronov, şi-a clamat luni nevinovăţia şi a denunţat "cinismul extrem" al justiţiei, în prima zi a unui proces pentru înaltă trădare care l-ar putea trimite pentru 20 de ani la închisoare, relatează AFP.

Considerat unul dintre cei mai buni jurnalişti din Rusia pe domeniul militar, Safronov, în vârstă de 31 de ani, a fost arestat în iulie 2020, în contextul presiunilor tot mai mari asupra presei independente, care s-au intensificat exponenţial de la începutul ofensivei declanşate de Kremlin în Ucraina.

Cazul Safronov a fost denunţat de foştii colegi ai jurnalistului drept o răzbunare pentru articolele sale care au dezvăluit în special deficienţe sau incidente stânjenitoare ale armatei ruse.

Acuzat de "trădare a statului" în favoarea unei puteri străine şi încarcerat de la arestarea sa, el este judecat începând de luni, cu uşile închise, de un tribunal din Moscova.

Pe Telegram, un avocat specializat în acest caz, Ivan Pavlov, a publicat în cursul dimineţii o scrisoare lungă a jurnalistului, care respinge toate acuzaţiile împotriva sa şi se declară victima unei "parodii" de justiţie.

"Efectiv, am primit surse deschise de informaţii legate de domeniul meu - jurnalismul militar", a scris Safronov.

Însă "am realizat materiale jurnalistice care nu conţineau niciun singur cuvânt şi nicio cifră care să fie secrete sau ilegale", a adăugat el.

El afirmă că, în timpul anchetei, nu a avut niciodată dreptul de a folosi internetul pentru a le arăta investigatorilor conţinutul articolelor sale. El spune de asemenea că nu şi-a putut vedea avocaţii în general decât o dată pe lună, iar aceştia nu au avut nici măcar dreptul de a aduce o foaie de hârtie pentru a lua notiţe.

"Este cu adevărat un cinism extrem, dacă nu o crimă împotriva justiţiei, să acuzi un om de o infracţiune pasibilă de până la 20 de ani de ani de închisoare fără a-i oferi posibilitatea să se apere", denunţă Safronov.

Acuzatul a lucrat pentru două cotidiene ruseşti influente, Vedomosti şi Kommersant. Împins la demisie de la Kommersant în 2019, el a devenit în mai 2020 consilierul directorului agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin.

Conform serviciilor ruse de securitate (FSB), Safronov este suspectat că "a transmis secrete de stat despre cooperarea militară şi tehnică, apărarea şi securitatea Rusiei" unui "serviciu de informaţii al unei ţări din NATO".

Kremlinul a afirmat că arestarea lui Safronov "nu a avut nimic de-a face cu activitatea sa jurnalistică". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?