Rusia va construi infrastructura necesară pentru o reţea de internet suverană

Statul rus poate dispune, începând de vineri, să deconecteze ţara de la reţelele de internet mondiale, în virtutea unei legi promulgate de preşedintele Vladimir Putin în luna mai. Controversata lege vizează crearea unui „internet suveran” în Rusia, izolat de serverele mondiale.

Guvernul de la Moscova intenţionează să creeze infrastructura necesară pentru o reţea de internet suverană, considerată un instrument necesar împotriva atacurilor cibernetice din străinătate. Criticii consideră această măsură drept un pas către intensificarea cenzurii din Rusia, transmite dpa, preluată de Agerpres.

„Este prima când când statul dispune de control tehnic deplin asupra internetului”, a explicat expertul rus Aleksandr Isavnin, membru al organizaţiei anticenzură Roskomsvoboda.

El a adăugat că statul rus poate exercita control direct în domeniile unde companiile furnizoare de internet ruse au operat în condiţii de liberă concurenţă.

Traficul de internet din Rusia va fi orientat prin hub-uri în interiorul ţării, în acest scop fiind necesară construirea infrastructurii aferente. Furnizorii de internet trebuie să instaleze echipamentul necesar pentru a desfăşura această tranziţie.

Organizaţii precum „Reporteri Fără Frontiere” (RSF) au atenţionat că măsurile respective servesc la creşterea cenzurii asupra internetului şi astfel ele încalcă libertăţile fundamentale.

Numeroase website-uri ale opoziţiei politice din Rusia au fost deja blocate şi mulţi ruşi se tem că ţara lor va deveni izolată digital şi supravegheată tot mai mult de serviciile secrete ruse.

Mii de persoane au demonstrat împotriva acestei legi, promulgate de preşedintele Putin în luna mai. Conducerea ţării a respins însă toate criticile.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia nu intenţionează să se deconecteze de la internet, dar se pregăteşte pentru eventualitatea în care Occidentul ar putea să o deconecteze.

Oficial, legea cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice, fiind prezentată ca un răspuns la „caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică adoptată în septembrie 2018”, care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.

Concret, se prevede crearea unei „infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor de internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele de internet ale surselor străine”.

Curtea de Conturi rusă a estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro) transpunerea în practică a acestei legi.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc