Rusia va da publicității date despre sateliți militari americani (presă)

Rusia va da publicității date despre sateliți militari americani (presă)

Rusia intenționează să dea publicității catalogul său cu obiecte din apropierea Pământului, care conține date care nu sunt făcute publice de NORAD (North American Aerospace Defense Command), relatează miercuri semioficiosul Izvestia, citând declarația șefului delegației ruse la cea de-a 59-a sesiune a Comitetului ONU privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic, potrivit TASS.

Sursa foto: www.norad.mil

Catalogul NORAD conține informații cu privire la mai mult de 45.000 de obiecte lansate în spațiul cosmic. Până acum, NORAD, potrivit Izvestia, a evitat să facă publice informații despre sateliții militari americani și ai aliaților lor — Franța, Germania, Israel și Japonia.

În schimb, sateliții militari ai Rusiei figurează în catalogul american, mai scrie cotidianul rus, adăugând că, datorită acestor date publice, o mulțime de 'fani' au putut să urmărească anul trecut mișcarea noului satelit militar rusesc pe orbita geostaționară, care a arătat o mobilitate extraordinară.

"Rusia are acum posibilitatea de a-i răspunde SUA", remarcă Izvestia.

Catalogul rusesc conține aproximativ 40% mai multe obiecte spațiale decât există în repertoriul SUA, potrivit publicației menționate. "Avem mai multe telescoape puternice în comparație cu NORAD, instalate în mai multe locuri", explică Igor Molotov, cercetător principal la Institutul de Matematică Aplicată "M.V.Keldîș" din Moscova.

Rusia a propus unificarea bazelor de date naționale într-un singur catalog care să fie disponibil pentru orice țară ce desfășoară activități spațiale, într-o inițiativă prezentată la actuala sesiune a Comitetului ONU privind utilizarea pașnică a spațiului cosmic, ce s-a desfășurat între 8 și 17 iunie la Viena.

Această centralizare de date, susține partea rusă, ar putea ajuta la prevenirea unor potențialele evenimente periculoase atât pentru dispozitivele trimise în spațiu, cât și pentru obiectivele de pe Pământ, precum și la anticiparea unor pericole în cazul lansărilor de rachete.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...