Rusia va deveni „mult mai autoritară și militarizată”, avertizează serviciile secrete norvegiene

Rusia va deveni „mult mai autoritară și militarizată”, avertizează serviciile secrete norvegiene

Rusia va deveni în următorii ani „mult mai autoritară şi militarizată”, estimează serviciile secrete norvegiene, potrivit cărora Rusia lui Vladimir Putin şi China lui Xi Jinping rămân principalele ameninţări la adresa Norvegiei, relatează AFP, potrivit Agerpres .

FOTO Shutterstock

„Nu mai este posibilă o întoarcere” a situației, a declarat vicedirectorul Serviciului de Informații al Norvegiei (NIS), Lars Nordrum, în cursul unei evaluări anuale a riscurilor la adresa țării sale, care este membră NATO și situată la graniţă cu Rusia.

„Statul rus va fi mult mai autoritar şi militarizat”, a avertizat el, menţionând în acest sens o opinie publică rusă tot mai manipulată de propagandă şi strângerea legăturilor Kremlinului cu alte regimuri autoritare.

„Interesele Rusiei nu vor fi compatibile cu cele ale Occidentului”, a adăugat Lars Nordrum.

Această evaluare anuală a riscurilor la adresa Norvegiei, prima de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, conchide, la fel ca cele anterioare, că Rusia lui Vladimir Putin şi China lui Xi Jinping sunt principalele ameninţări la adresa securităţii şi intereselor țării nordice.

Războiul declanșat de Putin împotriva Ucrainei s-a transformat într-o „catastrofă pentru Rusia”, a afirmat Lars Nordrum, evocând efectele sancţiunilor comerciale luate de ţările occidentale, izolarea internaţională a Moscovei şi cei „peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi” pe câmpul de luptă.

Acest război, a spus el, a crescut importanţa geopolitică a Norvegiei, în special pentru că a făcut-o principalul furnizor de gaze pe continentul european, luând locul Rusiei.

„Ţările europene vor fi dependente de livrările energetice din Norvegia pentru mulţi ani de acum înainte”, a subliniat Lars Nordrum.

La rândul său, serviciul intern de informaţii (PST) apreciază că Rusia, care a încercat „să exercite o presiune asupra securităţii energetice” anul trecut, „va încerca să colecteze cât mai multe informaţii posibil” cu privire la sectorul petrolului, gazelor şi energiei din Norvegia în acest an.

Sabotarea infrastructurii energetice norvegiene de către Rusia este „puţin probabilă” în 2023, apreciază şefa PST, Beate Gangas.

„Actele de sabotaj pot deveni totuşi un scenariu de actualitate dacă Rusia ar vrea să escaladeze şi mai mult conflictul cu NATO şi Occidentul”, precizează raportul PST, făcut public fără cele mai confidenţiale informații.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...