Rusia va invada Ucraina

Rusia va invada Ucraina

Joe Biden le-a spus liderilor europeni, în discuția de vineri seară, la telefon, la care a participat inclusiv președintele Klaus Iohannis, că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina. Atacul ar putea avea loc în câteva zile, transmite The Guardian care citează surse diplomatice.

UPDATE Ora 22:51 Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a decis vineri să trimită încă 3.000 de soldați în Polonia, sosirea acestora în țara europeană fiind așteptată săptămâna viitoare, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării pentru RIA Novosti.

  • „În conformitate cu instrucțiunile președintelui SUA , secretarul Apărării Lloyd Austin a ordonat astăzi trimiterea celor 3.000 de soldați rămași ai Diviziei 82 Aeropurtate din SUA în Polonia”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

UPDATE Ora 22:32 SUA i-au avertizat pe aliații din Europa că se tem de un atac rusesc miercuri, conform informațiilor obținute de Der Spiegel.

UPDATE Ora 22:25 Un atac rus ar putea începe în orice zi și ar începe probabil cu un atac aerian, iar o incursiune rapidă în Kiev ar fi foarte posibilă susține Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, citat de Reuters .

Rămâne neclar, a spus Sullivan, dacă președintele rus Vladimir Putin a dat în mod definitiv un ordin de a începe o invazie. Sullivan a spus că se așteaptă ca președintele american Joe Biden vorbească la telefon cu Putin în curând pe subiectul crizei.

UPDATE Ora 22:23 Casa Albă a declarat vineri că o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în decurs de o săptămână, posibil în următoarele două zile, înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing și a îndemnat americanii să părăsească țara în cel mai scurt timp, transmite și Asociated Press . Mesajul a marcat o escaladare bruscă a avertismentelor SUA cu privire la o posibilă acțiune militară iminentă.

UPDATE Ora 22:11 Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională al SUA, a declarat că ”nu va exista nicio oportunitate de a pleca și nicio perspectivă de evacuare militară a SUA în cazul unei invazii în grabă”. Un atac, a mai spus el, va „începe probabil” cu bombardamente aeriene și lovituri cu rachete și „nimeni nu va putea conta pe plecări feroviare, aeriene sau rutiere”, transmite Washington Post .

UPDATE Ora 21:57 Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan a declarat, citată de Corriere della Sera :

  • „Vreau să fiu clar: nu spunem că o decizie finală a fost luată de președintele Putin. Ceea ce spunem este că avem un nivel suficient de îngrijorare pe baza a ceea ce vedem pe teren și a ceea ce analiștii noștri de informații ne-au informat. Transmitem acest mesaj clar și rămâne un mesaj pe care l-am trimis pentru o perioadă de timp. Și este, da, este un mesaj urgent pentru că suntem într-o situație presantă”.

UPDATE Ora 21:42 Tot mai multe țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul avertismentelor tot mai apăsate despre o viitoare invazie rusă. Biroul britanic de externe a spus că toți cetățenii britanici „ar trebui să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale”, transmite BBC .

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că blocul este „unit și pregătit pentru orice scenariu”, în timp ce SUA au avertizat că Rusia poate ataca „oricând”. Rusia a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda adunării a peste 100.000 de militari în apropierea graniței.

UPDATE Ora 21:39 Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, i-a avertizat vineri pe americanii din Ucraina să părăsească țara în maximum 48 de ore, explicând că și civilii ar putea muri în timpul unui atac rusesc asupra țării, transmite CNN .

  • „Orice american din Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil și, în orice caz, în următoarele 24 până la 48 de ore”, a spus Sullivan.
  • „Evident că nu putem prezice viitorul, nu știm exact ce se va întâmpla. Dar riscul este acum suficient de mare și amenințarea este acum suficient de imediată încât aceasta este ceea ce cere prudența”.
  • „Dacă un atac rusesc asupra Ucrainei continuă, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care, evident, ar putea ucide civili fără a ține cont de naționalitatea lor. O invazie terestră ulterioară ar implica în mod evident atacul unei forțe masive”.

știrea inițială

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat tot vineri că există „semne tulburătoare ale escaladării Rusiei”.

CNN , citând surse apropiate evenimentelor, a transmis vineri seară că SUA și aliații au noi informații furnizate de serviciile secrete despre un posibil atac al Rusiei în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing.
Informația a fost furnizată de Nick Schifrin, un cunoscut jurnalist american, corespondent de război.

"SUA consideră că președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina și a comunicat această decizie armatei ruse, îmi spun trei oficiali occidentali și ai apărării", a scris Nick Schifrin pe Twitter în seara zilei de vineri, 11 februarie.

"Oficialii americani anticipează o campanie îngrozitoare, sângeroasă, care va începe cu două zile sau bombardamente aeriene și război electronic, urmate de o invazie, cu posibilul scop al schimbării regimului", a adăugat Schifrin.

NEW: The US believes Russian President Vladimir Putin has decided to invade Ukraine, and has communicated that decision to the Russian military, three Western and defense officials tell me.

— Nick Schifrin (@nickschifrin) February 11, 2022

Și cunoscuta jurnalistă americană Christiane Amanpour a confirmat că o sursă i-a transmis că Vladimir Putin a dat undă verde pentru invadarea Ucrainei, chiar săptămâna viitoare.

Official from a NATO ally tells me Pres Biden told them today the US does believe Vladimir Putin has decided to attack Ukraine. Next week.

— Christiane Amanpour (@amanpour) February 11, 2022

Olimpiada din China a început în 4 februarie și se încheie în 20 februarie și s-a discutat în mai multe rânduri despre cum ar putea influența competiția deciziile lui Vladimir Putin.

Context

Noi forţe ruseşti continuă să sosească la frontiera cu Ucraina şi o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a declarat vineri și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Vorbind la o conferinţă de presă la Melbourne, după o întâlnire a Quad – o alianţă informală alcătuită din Statele Unite, Australia, India şi Japonia – Blinken a spus că Washingtonul va continua să-şi retragă personalul de la Ambasada din Kiev.

Preşedintele american Joe Biden a avut vineri începând cu ora 18:00 (ora României) o discuţie telefonică cu lideri transatlantici despre criza generată de concentrarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina, inclusiv cu Klaus Iohannis, a anunţat Casa Albă, potrivit Reuters.

Tot vineri, președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au făcut o vizită la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, unde au ajuns 1.000 de soldați americani. Citește detalii aici.

Cu această ocazie, Jens Stoltenberg a declarat că NATO evaluează dacă ar trebui să-și adapteze prezența pe termen mai lung în flancul estic, cu grupuri de luptă în România și alte țări din sud-estul NATO.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?