Rusia va scoate la licitație un tablou de Aivazovsky furat

Rusia va scoate la licitație un tablou de Aivazovsky furat

Rusia va scoate la licitație un tablou al artistului Ivan Aivazovsky „Noaptea la lumina lunii”. După cum relatează presa rusă, pictura va fi scoasă la licitație pe 18 februarie, experții estimează valoarea sa la 100 de milioane de ruble.

Noapte cu lună plină. Foto: kuadros.com

Fostul procuror al Crimeei, Gunduz Mamedov a declarat că „Noaptea la lumina lunii” se numără printre cele 52 de pânze care au fost transferate ilegal de la Muzeul de Artă din Simferopol. În 2017, Interpolul a dat în urmărire internațională pânzele dispărute din muzeul menționat. „În acest fel, Federația Rusă ignoră în mod deschis dreptul internațional, deoarece conform Convenției UNESCO din 1970, exportul de valori culturale și transferul de proprietate sunt interzise”, a scris Gunduz Mamedov în microblogul X (fost Twitter).

Ivan Konstantinovici Aivazovski (1817-1900)a fost un pictor rus de origine armeană și membru al Academiei de Arte din Sankt Petersburg, care a trăit și lucrat în Crimeea. Este renumit pentru peisajele cu întinderi de apă, acestea constituind mai mult de jumătate din picturile sale.

Rusia ia tot ce este valoros din teritoriile ocupate

Primăvara trecută, s-a raportat că invadatorii ruși au jefuit rezervația-muzeu Chersonesus Tavriysky din Crimeea ocupată. Artefacte valoroase au fost duse de ruși la Veliky Novgorod.

Înainte de a fugi din Herson, ocupanții au luat opere de artă și echipamente de birou de la Muzeul de Artă din Herson .

De asemenea, invadatorii au scos echipamente de la întreprinderile comunale și au luat băuturi de colecție din crame și fabrici de coniac arată Unian.ua.

În timpul verii, s-a știut că trei picturi de Ivan Aivazovsky au fost furate de la artistul Herson : „Furtuna se potolește”, „Vedere asupra orașului Odessa” și „Marea”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat