Rușii, ademeniți la război cu posibilitatea mutării în „orașul visurilor” din Ucraina

Rușii, ademeniți la război cu posibilitatea mutării în „orașul visurilor” din Ucraina

Rușii sunt ademeniți să participe la invazia din Ucraina cu iluzia mutării la Kiev sau într-un alt oraș din țara vecină, constată The Moscow Times.

Anunț de recrutare la Moscova FOTO EPA-EFE

Anunțurile de recrutare la război sunt greu de evitat în Rusia, fiind răspândite prin diverse mijloace, de la îndemnurile făcute la televiziunea națională și pe panourile publicitare până la pliantele împărțite în intersecții și filmulețe propagandistice rostogolite pe rețelele de socializare.

Un videoclip distribuit recent sugerează o intenție clară a regimului de la Moscova, și anume să continue războiul până la cucerirea întregii Ucraine, iar bărbații ruși sunt atrași în țara vecină cu iluzia mutării acolo, împreună cu familia, odată cu încheierea ostilităților.

„Ştii unde sunt dealurile Pecersk din Kiev?”, întreabă un soldat pe un altul în timp ce merg prin tranșee, se feresc de gloanțe și își încarcă armele.

„Se află în centrul orașului, mătușa mea locuiește acolo. Este o zonă foarte bună”, răspunde celălalt soldat pe un fundal de zgomote de explozii. „De ce?”, întreabă el.

Primul soldat își îndreaptă arma către țintă, după care răspunde la rândul său: „Am un vis. Vreau să-mi cumpăr un apartament acolo. Când războiul se va termina și vom recuceri Kievul, îmi voi muta familia acolo”.

Dialogul dintre cei doi soldați lasă loc apoi un mesaj scris cu litere îngroșate: „Alege orașul visurilor tale”.

Videoclipul a fost observat și comentat pe Platforma X de către jurnalistul ucrainean Ostap Iarîș. „Vă rog să continuați să-mi spuneți că Rusia a început acest război pentru că se simțea amenințată de NATO”, a ironizat corespondentul de la Vocea Americii, referindu-se la unul dintre motivele prezentate de Vladimir Putin pentru invazie și luate ca atare de mulți creduli.

După ce a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina, Guvernul Federației Ruse promite acum contracte de două ori mai mari decât în prima zi a invaziei în scopul de a face rost de cât mai multă carne de tun pe câmpul de luptă. Nu se știe în ce măsură această promisiune va putea fi onorată până la capăt, în condițiile în care au apărut deja numeroase plângeri pe rețelele de socializare din Rusia despre neremunerări sau întârzierea plăților.

În afară de a vinde promisiuni sau iluzii, Moscova caută să recruteze mizând pe stimularea orgoliilor. Un anunț de recrutare apărut la începutul acestui an le sugera rușilor să fie „bărbați adevărați” și să semneze contracte de Ministerul Apărării pentru a pleca în Ucraina, unde Moscova ar fi pierdut circa 120.000 de soldați în cele cele aproape 19 luni de invazie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?