Rușii ar fi scos 600 de cadavre de la școala din Makiivka, atacată cu rachete HIMARS, potrivit unei interceptări

Rușii ar fi scos 600 de cadavre de la școala din Makiivka, atacată cu rachete HIMARS, potrivit unei interceptări

Potrivit unei interceptări a serviciilor ucrainene de informații, un ocupant rus îi spune soției sale că autoritățile ruse nu recunosc adevărul cu privire la atacul de la Makiivka, unde ar fi murit 600 de soldați.

Blogerii militari ruși critică armata rusă din cauza atacului de la Makiivka FOTO PROFIMEDIA

Serviciile de informații ucrainene au făcut publice interceptări în care un ocupant rus îi spune soției sale că autoritățile ruse păstrează tăcerea asupra a ce s-a întâmplat la Makiivka, unde a avut un atac ucrainean, pentru a preîntâmpina rebeliuni în cadrul soldaților care luptă în Ucraina, relatează Ukrainska Pravda.

Atacul cu rachete HIMARS, care a avut loc în ajunul Anului Nou la o școală din orașul Makiivka, unde se adăposteau sute de noi recruți ruși, s-a soldat cu 89 de morți, potrivit comunicatului Ministerului rus al Apărării. Oficialii ucrainenii susțin că, de fapt, au existat mult mai mulți morți.

În conversația interceptată de serviciile de informații ucrainene, soția unui soldat îi spune acestuia că a aflat de la rudele unui soldat implicat direct că armata rusă a scos sute de cadavre de la cazarma improvizată din Makiivka. Acestea ar fi fost scoase de acolo în mai multe camioane, iar în realitate în urma atacului ucrainean ar fi pierit 610 soldați.

„El personal a transportat trupurile acestor oameni din Makiivka și din altă altă așezare...de la spital. El susține că au murit 610 de oameni la Makiivka. Am condus 12 camioane Kamaz [pline de cadavre]”, se arată în dialogul interceptat.

Potrivit armatei ucrainene, în urma atacului din ajun de Anul Nou asupra unei școli profesionale din orașul ocupat Makiivka, în regiunea Donețk, au fost uciși 400 de soldați ruși și alți 300 au fost răniți. Ministerul rus al Apărării a confirmat un bilanț oficial de 89 de morți.

Reacția Moscovei: 600 de soldați ucraineni au fost uciși la Kramatorsk

După acest atac, Ministerul rus al Apărării a anunțat că circa 600 de ucraineni au fost uciși în cursul weekendului în urma unor lovituri de represalii asupra unor școli în orașul estic Kramatorsk.

Duminică, oficialii ucraineni au negat afirmațiile Moscova potrivit cărora ar fi pierdut un număr mare de soldați.

Ministerul Apărării este sursa principală, legitimă și exhaustivă de informații cu privire la desfășurarea operațiunii militare speciale", a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reporterii străini care au ajuns la fața locului și autoritățile locale au respins informația, precizând că într-adevăr una dintre clădiri a fost lovită mai puternic de rachete, dar are doar ferestrele sparte și nicidecum nu e vorba să fi fost morți.

Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului au arătat, în cea mai recentă evaluare a situației războiului, că un reporter finlandez s-a deplasat la duminică locul unde ar fi avut loc atacul rusesc și a constatat că acesta a fost lansat asupra unei clădiri neocupate.

Iana Pristupa, directoarea adjunctă a școlii, a respins afirmațiile Moscovei, declarând reporterilor Associated Press aflați la fața locului că „nimeni nu a văzut nici măcar o pată de sânge pe nicăieri ... Sunt doar oameni care fac curățenie”.

Mai mulți bloggeri militari ruși și-au exprimat revolta față de comunicatul oficialilor ruși. Bloggerii au remarcat că Ministerul rus transmite afirmații frauduloase și au criticat conducerea militară pentru că a fabricat o poveste în loc să tragă la răspundere conducerea rusă.

Bloggerul rus „Grey Zone” a scris pe Telegram că „în loc de distrugerea reală a personalului inamic, care ar fi fost un răspuns demn, a fost inventată o operațiune mediatică cu privire la presupuse represalii”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?