Rușii au arestat-o pe balerina Xenia Karelina „sub suspiciunea de trădare”. Tânăra este cetățean american VIDEO

Rușii au arestat-o pe balerina Xenia Karelina „sub suspiciunea de trădare”. Tânăra este cetățean american VIDEO

Kseniya Karelina risca o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani după ce a fost arestată în Rusia pentru presupusa sa implicare în donații către o organizație de caritate care sprijină efortul de război din Ucraina.

Karelina, o balerină ruso-americană, este reținută de Rusia, a declarat un oficial superior al SUA pentru televiziunea NBC News, citată de Sky News .

Femeia, în vârstă de 33 de ani, a devenit cetățean american în 2021, a spus oficialul american.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a declarat că femeia, căreia nu i-a dat numele, ar fi fost "implicată în furnizarea de asistență financiară către un stat străin în activități îndreptate împotriva securității țării noastre" începând cu anul 2022.

Ea a colectat bani care au fost cheltuiți pentru medicamente, echipamente, arme și muniție în efortul de război din Ucraina, se arată în declarația FSB.

Trădarea este pedepsită în Rusia cu până la 20 de ani de închisoare. Karelina este în prezent deținută sub un ordin de custodie pre-proces.

Casa Albă a declarat că este conștientă de arestarea raportată și că dorește să afle mai multe informații.

Karelina a intrat în Rusia pe 2 ianuarie, iar SUA au aflat pe 8 februarie că ea a fost arestată, a spus un oficial american pentru NBC News.

Razom for Ukraine, o organizație caritabilă americană care spune că furnizează "ajutor umanitar, asistență în caz de dezastre, educație și apărare" în Ucraina, a anunțat că este "șocată" de veste.

Rusia nu recunoaște dubla cetățenie

Karelina ar fi făcut o donație către organizație după invazia Rusiei în Ucraina, dar organizația a declarat pentru NBC că nu împărtășește informații despre donatorii săi.

Imaginile distribuite de agenția de știri de stat rusă Ria Novosti arată oficiali care încătușează o femeie a cărei față este acoperită de o pălărie trasă peste ochi și o escortează către ceea ce pare a fi o celulă într-o sală de judecată.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, a declarat reporterilor că nu poate comenta foarte mult despre caz, dar că este periculos pentru cetățenii americani sau cu dublă cetățenie să se afle în Rusia.

"Dacă ești cetățean american, inclusiv cetățean dublu, care locuiește sau călătorește în Rusia, ar trebui să pleci imediat, dacă poți," a spus Kirby. "Pur și simplu, plecați imediat."

Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat într-o conferință de presă marți că SUA solicită asistență consulară, dar că aceasta încă nu a fost acordată.

Deoarece Rusia nu recunoaște dubla cetățenie și "îi consideră pe cetățenii lor mai întâi și întâi cetățeni ruși", obținerea asistenței consulare poate fi dificilă, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?