Rușii au capturat o rachetă de croazieră Storm Shadow

Rușii au capturat o rachetă de croazieră Storm Shadow

Se pare că racheta cu rază lungă de acțiune donată de britanici a fost fie doborâtă, fie a căzut din cauza unei defecțiuni.

Rușii ar fi pus mâna pe o rachetă de croazieră Storm Shadow, aproape intactă, scrie The Drive , care relatează că este vorba despre prima rachetă de acest tip care care s-a prăbușit în timpul războiului din Ucraina.

Rachetele Storm Shadow, care sunt lansate de ucraineni de pe bombardierele tactice Sukhoi Su-24, au fost folosite de Forțele Aeriene ucrainene de la începutul lunii mai și au cea mai lungă rază de acțiune dintre toate armele primite de Kiev din Occident.

Fotografiile de la locul unde a fost găsită racheta arată că fie s-a prăbușit, fie a căzut din cauza unei defecțiuni mecanice. Și anume, carena ei este aproape intactă. Focosul BROACH cu care era înarmată racheta și alte componente ale rachetei au fost găsite în apropierea carcasei acesteia.

Dacă Rusia a intrat într-adevăr în posesia Storm Shadow, ei vor putea să o analizeze în amănunt și să încerce să adapteze armele pe care le pot folosi pentru a le doborî. Rachetele Storm Shadow au caracteristici care le fac mai puțin vizibile, mai ales în partea inferioară.

Deși rușii ar dori cu siguranță să afle din ce materiale este făcută Storm Shadow, ei vor fi cel mai interesați de sistemul electronic de țintire.

Cu toate acestea, partea bună din poveste e că, deși Storm Shadow este o rachetă relativ avansată, echipamentul nu este tehnologie de ultimă oră. Racheta Storm Shadow este folosită de 20 de ani și probabil că rușii știu multe despre aceasta. De aceea, nu prea sunt șanse că racheta prăbușită să dezvăluie ceva ce rușii nu știu deja. Cu toate acestea, informații valoroase pot fi învățate atunci când o rachetă sau un alt echipament poate fi examinată în detaliu în condiții controlate.

Ucraina folosește rachete Storm Shadow pentru a ataca ținte importante situate pe teritoriul ținut de Rusia, dar care sunt foarte departe de front și sunt bine apărate.

Foto: Storm Shadow / MBDA

The Drive scrie că este posibil ca Rusia să încerce deja să se adapteze la raza de acțiune și modul de lovire a rachetei Storm Shadow.

Analistul militar HI Sutton a observat că rușii au revopsit unele dintre cele mai importante nave din flota lor de la Marea Neagră. Prora și pupa navelor gri au fost vopsite în negru pentru a le schimba siluetele. Deși Sutton crede că rușii au făcut-o pentru a păcăli dronele, The Drive susține că este posibil să fie o măsură care ar putea proteja navele și de noile rachete din dotarea Armatei ucrainene.

Nu se știe exact cât de mult ajută culoarea neagră la ascunderea navelor de drone și rachete și pentru a le încurca, iar The Drive afirmă că rușii au folosit anterior metode și mai dubioase de protecție împotriva rachetelor de croazieră. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat