Rușii au lansat cea mai mare ofensivă din ultimele luni în estul Ucrainei. Un atac de tip blitzkrieg a eșuat spectaculos

Rușii au lansat cea mai mare ofensivă din ultimele luni în estul Ucrainei. Un atac de tip blitzkrieg a eșuat spectaculos

Forțele rusești au lansat un atac pe scară largă asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, mărind presiunea în această zonă, dar până acum nu au reușit să facă progrese semnificative și în plus au suferit pierderi mari, potrivit oficialilor ucraineni, analiștilor și imaginilor geolocalizate.

Rușii încearcă să captureze orașul Adviivka FOTO Captură via Ukrainska Pravda

Lupte îndârjite au loc de patru zile în jurul Adviivka, a declarat vineri Vitalii Barabaș, șeful administrației militare a orașului, pentru televiziunea națională ucraineană. „Feroce și realmente non-stop. Atât lupte cu arme de calibru mic, cât și dueluri de artilerie”, a adăugat el, precizând că armata rusă a bombardat cu tot ce a avut la dispoziție în încercarea de a-i încercui pe luptătorii ucraineni.

„Din nefericire, ei lovesc nu numai așezările care se află pe linia frontului, ci și mai departe, în așezările din spate. Nu nu au atacat niciodată frontal, ci se concentrează în întregime pe lovirea flancurilor, dinspre sudul și nordul orașului. Încearcă să pună în aplicare planul de a înconjura orașul în acest fel”, a explicat Barabaș.

Rusia au lansat bombardamente continue asupra pozițiilor ucrainene din orașul din regiunea Donețk, și au încercat să avanseze inclusiv cu ajutorul tancurilor și al blindatelor de infanterie într-un atac de tip blitzkrieg, dar nu au avut prea mult succes.

"În prima zi, 10 (octombrie), când au lansat (ofensiva), au folosit o mulțime de vehicule. A doua zi, nu atât de multe. Iar ieri au venit din nou în vehicule blindate, s-au deplasat în coloane, au multe vehicule și personal, aduc trupe proaspete", a spus el.

Imagini geolocalizate, partajate pe rețelele de socializare de către conturi de informații din surse deschise (OSINT) au arătat mai multe vehicule rusești atacate de forțele ucrainene, folosind artilerie, rachete Javelin donate de SUA, dar și drone, potrivit CNN.

Oficialii ucraineni au declarat că până acum forțele lor au reușit să respingă ofensiva rusă.

„Este foarte dificil, foarte tensionat, dar ei (militarii ucraineni) au rămas ferm pe pozițiile lor timp de patru zile. Sunt sigur că vor rezista. Ei nu sunt ființe umane, sunt titani", a subliniat Barabaș. "

Rușii au pierdut un număr mare de tancuri și blindate

De când a început războiul „nu a existat niciodată o astfel de ofensivă în jurul Avdiivka”, a declarat Oleksii Dmitrașkivski, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor de Apărare Teritorială ale Ucrainei, pentru ABC News.

El a precizat că două batalioane rusești, care numără aproximativ 2.000 de oameni, sprijinite de zeci de tancuri și alte vehicule blindate, au pornit atacurile, încercând să avanseze dinspre nord-vest și sud-vest. Un baraj masiv de artilerie și aviație a precedat asaltul și de atunci a continuat neîntrerupt, cu lovituri frecvente asupra orașului.

Până în prezent, asaltul rusesc pare să fi decurs prost, potrivit oficialilor militari ucraineni și cercetătorilor din surse deschise care urmăresc pierderile.

Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka, a afirmat că cel puțin 40 de vehicule blindate rusești au fost pierdute în două zile. Videoclipurile care circulă online cu atacurile par să susțină în mare măsură aceste afirmații, unii cercetători de surse deschise afirmând că între 30 și 50 de tancuri rusești și alte vehicule au fost avariate sau distruse.

Avansul rusesc a fost frânat de liniile de apărare ucrainene formate din câmpuri de mine și poziții antitanc, dar și de drone de recunoaștere care au dirijat focurile de artilerie.

Analiștii militari ucraineni au estimat că Moscova a pierdut cel puțin 36 de vehicule în cele două zile de asalt asupra Avdiivka.

Pierderile rusești au inclus cel puțin câte unul din cele patru modele de tancuri principale ale lor: T-62, T-72, T-80 și T-90.

Unii analiști au sugerat inițial că ofensiva rusă are scopul de a obliga Kievul să deturneze o parte din forțele pentru contraofensiva pe care o desfășoară pe fronturile din din sud și din est, în preajma Bahmut, dar oficialii ucraineni spun că obiectivul lor este de fapt să obțină orice fel de progrese în timp ce Kievul are trupele concentrate în altă parte.

"Inamicul vede Avdiivka ca pe o oportunitate de a obține o victorie de referință și de a schimba cursul războiului", a declarat joi la televiziunea ucraineană purtătorul de cuvânt al grupului de forțe de pe frontul de sud, Oleksandr Ștupun. "În timp ce în momentul invaziei la scară largă, Avdiivka era văzută de inamic ca ceva nesemnificativ, astăzi capturarea sau încercuirea Avdiivka este poate cel mai mult pe care îl pot obține în acest stadiu".

"Acesta este motivul pentru care inamicul folosește în mod activ aviația și își continuă ofensiva", a adăugat el.

Rușii au obținut unele progrese, dar nu un succes decisiv

Imaginile geolocalizate de conturi OSINT foarte apreciate au sugerat că Rusia a reușit să obțină unele câștiguri de-a lungul flancurilor orașului, dar nu a avansat decisiiv.

"Forțele rusești nu au obținut nicio reușită majoră în apropierea Avdiivka începând cu 12 octombrie și este puțin probabil să realizeze imediat o izolare a forțelor ucrainene din oraș", a declarat vineri Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în buletinul său zilnic. "ISW estimează că forțele rusești au capturat 4,52 kilometri pătrați de teritoriu în diferite direcții în jurul Avdiivka începând din 10 octombrie".

Bombardamentele distrug însă orașul în care au mai rămas circa 3.000 de oameni dintr-o populație de peste 30.000 înainte de război.

"În timpul escaladării, am încetat să furnizăm ajutor umanitar și alimente în oraș. Încercăm doar să asigurăm evacuarea. În principiu, orașul are de toate, inclusiv alimente, produse de igienă și medicamente în cantități suficiente, cu o rezervă pentru câteva luni, asta este sigur. Spitalul nostru a fost puternic bombardat cu tunuri de artilerie, iar două rachete au lovit, de asemenea, clădirea centrală. Există pagube, pagube serioase la spital. Dar toată lumea este în viață”, a explicat Barabaș.

Avdiivka, un oraș aflat aproape de aeroportul orașului Donețk, era deja linia frontului între forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia încă din 2014. Acesta este considerat de forțele ucrainene și rusești ca fiind un bastion puternic fortificat, cu tranșee construite în ultimii opt ani.

Unii analiști și oficiali au comparat Avdiivka cu orașul Mariupol, sugerând că, chiar dacă ar fi încercuit, ar putea rezista în fața forțelor rusești timp de mai multe săptămâni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat