Rușii au relocat bombardierele Tu-22M3 dincolo de Cercul Polar pentru a ieși din raza dronelor ucrainene

Rușii au relocat bombardierele Tu-22M3 dincolo de Cercul Polar pentru a ieși din raza dronelor ucrainene

Potrivit publicației norvegiene The Barents Observer, în cursul zilei de sâmbătă, 19.08.2023, cel puțin șase bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au fost relocate de la Baza Aeriană Soltsy-2 din Regiunea Novgorod pe aerodromul Olenya din Peninsula Kola, scrie defenseromania.ro.

Astfel, Baza Aeriană Olenya, situată la sud de Murmansk (în apropierea localității Olenegorsk), este considerată din nou o locație sigură pentru bombardierele Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dislocate pe aerodromurile lovite de dronele ucrainene.

După cum a informat agenția de presă rusă Interfax, în dimineața zilei de sâmbătă, aerodromul Soltsy-2 a fost atacat de o dronă ucraineană. Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul și a anunțat că o aeronavă a fost avariată din cauza unui incendiu produs de căderea dronei.

Corespondenții de război ucraineni au apreciat însă că au fost avariate două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3.

Baza Aeriană Soltsy-2 este situată la aproximativ 650 de kilometri nord de frontiera ucraineneană. Rusia a întrebuințat în mod frecvent bombardierele Tu-22M3 pentru a lansa atacuri asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.

Tu-22M3; Foto: Dick Gilbert, Farnborough International Air Show, 1992 / flickr

Un observator radio HF, care publică pe Twitter sub numele @olga_pp98, monitorizează forțele Aviației Strategice a Federației Ruse. Acesta a apreciat că sâmbătă cel puțin șase avioane Tu-22M3 au părăsit aerodromul Soltsy-2 și s-au îndreptat către Olenya, la nord de Cercul Arctic.

În cadrul Bazei Aeriene înaintate de zona arctică sunt dislocate deja mai multe bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, dar nu se cunoaște exact câte dintre acestea sunt operaționale. La mijlocul iernii din anul 2019, un avion Tu-22M3 a efectuat aici o aterizare forțată, pe o vreme cețoasă. Aeronava s-a rupt în două, a explodat și a ucis trei din cei patru membri ai echipajului.

Baza Aeriană este situată la o oră de mers cu mașina, la sud de Murmansk și la doar aproximativ 150 de kilometri de noua graniță a NATO, cu Finlanda. După ce statul finlandez a aderat la NATO, pe 04 aprilie în acest an, avioanele de cercetare americane au îndeplinit mai multe misiuni în spațiul aerian din nordul țării, cu o vedere clară către Baza Aeriană Olenya din est.

Toamna trecută, Rusia a mutat la Olenya peste 10 bombardiere strategice Tu-160 și Tu-95MS din același motiv, adică după ce dronele ucrainene au lovit aerodromul Engels din Regiunea Saratov. Potrivit Barents Observer, Peninsula Kola joacă acum un rol vital în războiul ilegal neprovocat al Rusiei împotriva țării vecine.

Bombardierele de la Olenya zboară din nou și din nou spre sud pentru a lansa rachete de croazieră în Ucraina. De asemenea, Flota de Nord a dislocat nave de luptă în Marea Neagră, iar mii de soldați din brigăzile arctice din Pechenga și Alakurrti, dislocate la frontierele cu Norvegia și Finlanda, se află pe câmpurile de luptă din estul Ucrainei.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat