Rușii bombardează intens orașului Herson. Analist: „Inamicul și-a intensificat presiunea” asupra regiunilor ucrainene disputate

Rușii bombardează intens orașului Herson. Analist: „Inamicul și-a intensificat presiunea” asupra regiunilor ucrainene disputate

Forțele rusești au intensificat miercuri atacurile cu mortiere și artilerie asupra orașului Herson din sudul Ucrainei, recent eliberat, a transmis armata ucraineană, relatează Reuters. Totodată, acestea încearcă să exercite presiune de-a lungul liniilor de front din regiunile estice ale țării.

Rușii au bombardat orașul Herson în ajunul Crăciunului FOTO EPA-EFE

Rusia a lansat 33 de rachete asupra unor ținte civile din Herson în ultimele 24 de ore, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene în raportul său de miercuri dimineață. Rusia neagă că ar fi vizat civili.

Lupte grele se poartă în continuare în jurul orașului Bahmut, aflat sub control ucrainean, în provincia estică Donețk, dar la nord, în jurul orașelor Svatove și Kreminna din provincia Luhansk, unde forțele ucrainene încearcă să spargă liniile defensive rusești.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirilenko, a declarat pe 26 decembrie că peste 60% din infrastructura din orașul Bahmut a fost avariată.

„Rusia bombardează în mod constant infrastructura din Bahmut. Inamicul folosește în continuare tactica pământului pârjolit", a declarat el.

Sirenele de raid aerian au răsunat în întreaga Ucraină miercuri dimineață, au declarat oficialii. Potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare ucrainene alertele la nivel național ar fi fost declanșate după decolarea avioanelor rusești staționate în Belarus. Reuters nu a reușit să verifice imediat aceste informații.

Ministerul britanic al Apărării a arătat, în ultima sa actualizare privind situația militară din Ucraina, că Rusia a întărit probabil secțiunea Kreminna a liniei frontului, deoarece este importantă din punct de vedere logistic pentru Moscova și a devenit relativ vulnerabilă în urma recentelor progrese ucrainene.

Cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 58 de persoane au fost rănite în urma a tacurilor asupra Herson de sâmbăta trecută, au declarat oficialii ucraineni.

În raportul său de miercuri, Statul Major General al Ucrainei a percizat că bombardamente rusești au avut loc și în regiunile Zaporojie, Sumî și Harkov din nord-estul Ucrainei, în apropiere de granița cu Rusia.

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Bahmut, unde locuiau 70.000 de oameni înainte de război a fost transformat într-un oraș fantomă. Reporterii Reuters au observat săptămâna aceasta mai multe incendii care au cuprins o mare clădire rezidențială. Străzile orașului sunt pline de moloz, iar ferestrele majorității clădirilor au fost aruncate în aer.

"Clădirea noastră este distrusă. Era un magazin în clădirea noastră, acum nu mai este acolo", a declarat Oleksandr, în vârstă de 85 de ani, adăugând că era singurul care mai locuia acolo.

Presiune

Au avut loc foarte puține schimbări în ceea ce privește linia frontului, dar inamicul și-a intensificat presiunea atât în ceea ce privește numărul de soldați, cât și tipul și cantitatea de echipament", a declarat analistul militar ucrainean Oleg Jdanov.

Jdanov a explicat că luptele s-au intensificat și că Moscova a trimis noi blindate și tancuri.

Forțele rusești au abandonat orașul Herson luna trecută, oferind Ucrainei o victorie semnificativă asupra trupelor ruse ce îl cuceriseră la începutul invaziei. Regiunea Kherson, situată la gura de vărsare a râului Dnipro, este importantă strategic în calitate de poartă de acces către Crimeea anexată de Rusia.

Bucuria locuitorilor din Herson după eliberarea orașului a început să fie umbrită de bombardamentele rusești constante, lansate de pe malul estic al râului Nipro, determinând un număr mare de localnici să plece în grabă.

Rușii au bombardat maternitatea unui spital din Herson, a anunțat Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski, pe Telegram. Nimeni nu a fost rănit, iar personalul și pacienții au fost mutați într-un adăpost, a adăugat el.

Momentan nu există nicio perspectivă de discuții pentru a pune capăt războiului, aflat acum în a 11-a lună.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski promovează u n plan de pace în 10 puncte care prevede respectarea deplină de către Rusia a integrității teritoriale a Ucrainei și retragerea tuturor trupelor sale, ceea ce Moscova refuză să ia în considerare.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat duminică că este deschis la negocieri, dar numai în condițiile sale, care includ acceptarea de către Ucraina a pierderii celor patru regiuni anexate de Rusia - Luhansk și Donețk, în est, și Herson și Zaporojie, în sud. Împreună, acestea reprezintă aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...