Rușii construiesc poziții defensive în centrala nucleară de la Zaporojie

Rușii construiesc poziții defensive în centrala nucleară de la Zaporojie

Invadatorii ruși fac pregătiri de luptă în interiorul centralei nucleare de la Zaporojie, afirmă Ministerul britanic al Apărării în evaluarea sa de joi asupra evoluției războiului din Ucraina.

Reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie FOTO Maxar Technologies

Imagini din satelit arată că soldații ruși care ocupă centrala de la Zaporojie au instalat poziţii defensive cu saci cu nisip pe acoperișul unuia dintre reactoarele instalației.

„Rusia a construit probabil aceste poziţii pentru că este din ce în ce mai preocupată de perspectiva unei ofensive ucrainene majore”, subliniază Londra.

Desfăşurarea de lupte în preajma centralei ar spori riscul producerii unor avarii la sistemele de siguranţă. Totuşi, o deteriorare catastrofală a vreunui reactor este improbabilă în majoritatea scenariilor plauzibile implicând armanent de infanterie, întrucât clădirile sunt puternic ranforsate, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Conducerea de la Kiev acuză Moscova că foloseşte centrala nucleară de la Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei şi ocupată de armata rusă încă din primele zile ale invaziei, ca scut pentru a lansa atacuri.

Comunitatea internaţională şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că luptele ar putea provoca un accident nuclear la această centrală, cea mai mare instalație atomo-electrică din Europa.

Într-un mesaj publicat pe Twitter miercurim cu ocazia împlinirii a 37 de ani de la tragedia nucleară de la Cernobîl, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut comunităţii internaţionale să facă tot posibilul pentru a împiedica Rusia să folosească instalaţiile nucleare pentru „şantaj”, transmite Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”