Ruşii deţin titluri de valoare emise de SUA de peste 14 miliarde de dolari. Din ce alte ţări au mai cumpărat obligaţiuni

Ruşii deţin titluri de valoare emise de SUA de peste 14 miliarde de dolari. Din ce alte ţări au mai cumpărat obligaţiuni

Mulţi ruşi au cumpărat acţiuni străine într-un boom de investiţii cu amănuntul declanşat în timpul pandemiei de COVID-19, folosind conturi acum îngheţate în temeiul sancţiunilor occidentale impuse după ce Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina pe 24 februarie, scrie uk.investing.com.

Vicepreşedintele Băncii Centrale, Philip Gabunia, a declarat că peste 5 milioane de oameni din Rusia au stocuri străine în conturi îngheţate, cu o valoare combinată de peste 320 de miliarde de ruble.

La sfârşitul lunii martie, titlurile de valoare americane reprezentau 855,3 miliarde de ruble (14 miliarde de dolari), sau 27% din toate titlurile de valoare străine, care includ obligaţiuni, precum şi acţiuni, a spus banca centrală. Emitenţii din Regatul Unit au reprezentat 464,8 miliarde de ruble, iar emitenţii irlandezi 308,9 miliarde.

Următoarele patru ţări ca volum au fost Luxemburg, Cipru, Ţările de Jos şi Insulele Cayman.

„În total, titlurile de valoare din 120 de ţări sunt în conturile persoanelor fizice”, a spus banca.

Volumul total deţinut a crescut în 2021, pe măsură ce bursele ruse au lansat tranzacţionarea cu tot mai multe titluri străine, dar banca centrală a spus că contextul geopolitic în deteriorare a inversat această tendinţă în acest an.

Banca centrală a propus interzicerea ruşilor cu participaţii în valoare de mai puţin de 550.000 de dolari să cumpere acţiuni străine, ca pas pentru a proteja investitorii. SPB Exchange, a doua cea mai mare bursă din ţară, a sugerat ca acţiunile clienţilor listate în SUA să fie transferate într-un cont care nu este de tranzacţionare din cauza restricţiilor impuse de depozitarul Euroclear cu sediul la Bruxelles.

Căutând să minimizeze riscurile viitoare pentru investitorii de retail, banca centrală a Rusiei a redus deja efectul de levier maxim pe care îl pot folosi.

(1 USD = 61,1250 ruble)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani