Rușii din Belgorod, la granița cu Ucraina, trăiesc cu frică, dar nu dau vina pe Putin | Reportaj BBC

Rușii din Belgorod, la granița cu Ucraina, trăiesc cu frică, dar nu dau vina pe Putin | Reportaj BBC

Zgomotele războiului au devenit o rutină în această piață din Belgorod situată la câțiva kilometri de granița Rusiei cu Ucraina. Se aud explozii în depărtare. Dar nimeni nu tresare.

Vedere din Belgorod, oraș la granița cu Ucraina, la 700 de km sud de Moscova Foto AFP

La doar câțiva metri distanță, alte tarabe au fost lovite de un mortier cu câteva zile înainte. La momentul respectiv, piața era închisă, așa că nimeni nu a fost rănit. Dar multe tarabe au rămas închise și nu există decât o mână de clienți. Saci de nisip sunt stivuiți în fața unora dintre clădiri.

În multe părți ale Rusiei, acest lucru pare a fi un război virtual: un conflict care se desfășoară la televizor, departe de casă. Dar în regiunea Belgorod din Rusia, războiul pare foarte real și foarte aproape.

Nimeni nu ne protejează

Raisa Alexandrovna, care vinde dulciuri aici, și-a pierdut sentimentul de siguranță, scrie BBC.

„Nimeni nu ne protejează", îmi spune Raisa. „Când oamenii se duc acasă seara, nu știu dacă vor mai fi întregi dimineața".

„Toți cei cu care vorbesc la piață îmi spun că trăiesc cu frica bombardamentelor ucrainene. Dar ei omit să menționeze că țara lor a fost cea care a invadat Ucraina.”, mai spune femeia.

Localnicii confirmă faptul că, acum un an, viața aici era liniștită și pașnică. Cu toate acestea, ei refuză să dea vina pe Kremlin pentru ceea ce s-a întâmplat.

„Noi trebuia să începem această operațiune militară", insistă Raisa. „Este ceea ce trebuie făcut. Doar că ar fi trebuit să fim mai bine pregătiți pentru ea. Ar fi trebuit să înrolăm oamenii în armată imediat. Atât de mulți dintre tinerii noștri mor. Nu va mai rămâne nimeni cu care femeile noastre să se căsătorească".

„Dar cum rămâne cu ucrainenii care au fost uciși din cauza invaziei Rusiei?". întreb eu.

„Da, au fost uciși oameni din ambele părți", răspunde Raisa. „Dar mințile ucrainenilor au fost alterate. O nouă generație a crescut acolo urându-i pe ruși. Trebuie să îi reeducăm. Să-i refacem".

În orașul Belgorod, capitala regiunii, o literă gigantică „Z" — simbolul operațiunii militare a Rusiei — a fost ridicată de-a lungul unei autostrăzi aglomerate. În ultimele luni au avut loc explozii, de asemenea, în Belgorod, inclusiv la aeroport, la un depozit de petrol și o aparentă lovitură asupra unei centrale electrice. Dintr-o dată, locuitorii trebuie să se gândească unde să se adăpostească. Au fost deschise adăposturi în pivnițe și în subsolurile blocurilor de apartamente.

Pe lângă sloganurile de pe stradă, există și propaganda de la televiziunea de stat rusă. De dimineața până seara, buletinele de știri și talk-show-urile îi asigură pe telespectatori că Rusia are dreptate, că Ucraina și Occidentul sunt agresorii și că în acest conflict este în joc chiar viitorul Rusiei.

Mesajul funcționează

Într-un magazin de tricotaje din Belgorod, ajung să stau de vorbă cu proprietarul. Acesta crede în mod clar că, prin criticile aduse Rusiei, Occidentul trage de mânecă pe toată lumea.

Occidentul joacă un rol negativ", îmi spune el. „Este evident că vrea să distrugă Rusia. Am mai văzut asta înainte. În timpul lui Adolf Hitler".

În afara magazinului, Ksenya, studentă la drept, este de acord.

„Ucraina este o marionetă occidentală", spune Ksenya, „iar Occidentul a vrut întotdeauna să distrugă Rusia. Hitler a vrut să ne acapareze pământul. Cine nu vrea? Avem o țară atât de mare".

Nu toată lumea împărtășește acest punct de vedere, dar puțini sunt dispuși să recunoască acest lucru în public.

„Nu cred că pot influența situația", spune Ivan, mai sus pe stradă. „Înțeleg în ce țară trăiesc și ce au făcut autoritățile pentru a-i împiedica pe oamenii obișnuiți să își exprime opiniile. Orice astfel de exprimare este periculoasă".

Referințele la Hitler nu sunt întâmplătoare. Le auziți tot timpul la televiziunea rusă. Pentru a stârni fervoarea patriotică și pentru a stimula sprijinul public pentru „operațiunea militară specială", Kremlinul zugrăvește războiul din Ucraina în culori similare cu cele ale celui de-al Doilea Război Mondial: Rusia luptând împotriva fascismului, luptând pentru apărarea Patriei de invadatorii străini.

Realitatea este foarte diferită. În 1941, Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică. În 2022, Rusia lui Vladimir Putin a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Suntem un singur popor

În pustietățile din afara Belgorodului, văd la fața locului cum se creează conexiuni cu cel de-al Doilea Război Mondial. Un grup de bărbați înarmați a acceptat să se întâlnească cu mine. Ei se numesc „Smersh" („Moarte spionilor"), după o unitate de contrainformații notorie creată de Iosif Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ei nu își vor dezvălui fețele sau numele, dar vor vorbi pe scurt despre activitățile lor.

„În prezent, antrenăm o forță de apărare teritorială pentru regiunea Belgorod", spune un bărbat. „Unii dintre cei care se antrenează au experiență în lupte. Unii sunt foști polițiști și foști militari. Ei vor apăra regiunea Belgorod dacă va avea loc un atac asupra Rusiei. În ceea ce ne privește, vom îndeplini orice sarcină pe care comandantul-șef ne-o va da, în orice oraș, oriunde în lume."

Printre bărbații care sunt antrenați se numără Evgeny Bakalo, un scriitor și om de afaceri local. În Belgorod, Evgeny a înființat un grup de sprijin pentru ucrainenii care au trecut în Rusia pentru a scăpa de război. Opinia domnului Bakalo despre Ucraina se potrivește cu opiniile controversate ale președintelui Putin.

„Suntem un singur popor", îmi spune el. Ucrainenii sunt ruși. Doar că au uitat de asta".

Un an de război și o rezistență feroce a ucrainenilor sugerează contrariul: că acum, mai mult decât oricând în istoria sa post-sovietică, poporul ucrainean își prețuiește suveranitatea și independența și este hotărât să nu fie forțat să revină pe orbita Moscovei.

Între timp, Moscova continuă să prezinte oficialii ucraineni drept neonaziști și guvernele occidentale drept simpatizanți ai naziștilor: un alt motiv pentru referințele frecvente ale Kremlinului la anii 1940.

Sub conducerea președintelui Putin, ideea națională este construită în jurul celui de-al Doilea Război Mondial — ceea ce majoritatea rușilor numesc Marele Război Patriotic: atât victoria Uniunii Sovietice în acel război, cât și costul uman enorm al acestei victorii. Este un subiect extrem de emoționant.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat