Rușii „fierb“ din cauza sancțiunilor: Decizia UEFA privind naționala de fotbal

Rușii „fierb“ din cauza sancțiunilor: Decizia UEFA privind naționala de fotbal

Aleksander Ceferin, reales miercuri în funcţia de preşedinte al UEFA, a afirmat că ar greu să se ridice suspendarea impusă Rusiei de forul fotbalistic european până când războiul din Ucraina nu se va încheia, informează Reuters.

Aleksander Ceferin, reales în fruntea UEFA. FOTO: Arhiva Adevărul

"Părerea mea sinceră este că, până la încetarea războiului, va fi foarte greu pentru noi să schimbăm ceva", a declarat Ceferin într-o conferinţă de presă, în timpul celui de-al 47-lea Congres al UEFA de la Lisabona.

Atât UEFA, cât şi organismul de conducere al fotbalului mondial, FIFA, au decis în februarie 2022 ca toate echipele ruseşti - naţionale şi de club - să fie suspendate de la participarea lor la competiţii, în urma invaziei din Ucraina. Majoritatea federaţiilor sportive internaţionale au exclus sportivii din Rusia şi aliatul său Belarus încă de la declanşarea invaziei, dar unele dintre ele încep acum să le permită revenirea în competiţie.

Ceferin, care a fost reales fără opoziţie la conducerea UEFA, pentru al treilea său mandat, a declarat totodată că o decizie de excludere a selecţionatei Belarusului din preliminariile EURO 2024 (unde este adversara României în Grupa I), ar putea fi luată "doar de către Comitetul Executiv al UEFA". "Vom monitoriza situaţia şi vom decide ce să facem", a adăugat el.

La Lisabona, şapte persoane - toţi bărbaţi - au fost aleşi ca membri ai Comitetului Executiv al UEFA pentru un mandat de patru ani, în timp ce galeza Laura McAllister a fost aleasă pe locul rezervat unei femei în Comitetul Executiv.

Întrebat dacă a fost o oportunitate ratată pentru UEFA în materie de diversitate, Ceferin a spus că a fost o "alegere democratică" şi că nu le poate spune delegaţilor cum să voteze, adăugând că "aşa stau lucrurile".

Ceferin a fost, de asemenea, chestionat despre munca organizaţiei pe care o conduce în lupta împotriva discriminării. "Vreau să se audă că vom încerca să fim mai duri în această direcţie, deoarece nivelul de discriminare este în creştere în Europa şi în alte părţi", a precizat preşedintele UEFA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...