Rușii folosesc pe dronele iraniene Shahed cartele SIM ucrainene

Rușii folosesc pe dronele iraniene Shahed cartele SIM ucrainene

Pe una dintre dronele rusești Shahed doborâte de ucraineni a fost găsită, săptămâna aceasta, o cartelă SIM ucraineană în interior, ceea ce sugerează că aceasta a fost folosită pentru a direcționa drona kamikaze.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), susține că forțele ruse au folosit carduri SIM de la Kyivstar, cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina, „pentru a controla dronele Shahed „în războiul Moscovei împotriva Kievului“ .

ISW a citat o sursă ucraineană care spus miercuri, 29 noiembrie, că „o dronă Shahed rusă doborâtă avea o cartelă SIM Kyivstar, care permite forțelor ruse să exploateze rețeaua de telefonie mobilă Kyivstar pentru a urmări locația dronei și a-i schimba traiectoria de zbor”.

Publicația independentă rusă Meduza a scris că Kyivstar a declarat într-o postare pentru X, site-ul de socializare cunoscut anterior sub numele de Twitter, că lucrează cu agențiile de aplicare a legii pentru a preveni incidente similare în viitor.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că Ucraina cercetează care sunt capabilitățile armatei Rusiei folosind o cartelă SIM ucraineană și acces la internet pe teritoriul ucrainean, precum și dacă dronele ar putea fi operate în acest mod, potrivit Meduza.

Luna trecută, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone împotriva Kievului de la invazia din februarie 2022.

În noaptea de 3 decembrie, rușii au atacat Ucraina cu 12 UAV de tip Shahed din regiunea Primorsko-Ahtarsk (regiunea Krasnodar din Rusia) și o rachetă aeriană dirijată Kh-59 din spațiul aerian al regiunii Belgorod a Federației Ruse. a informat Comandamentul Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forțele Aeriene spun că UAV-urile au atacat în mai multe valuri, au intrat în regiunea Mikolaiv prin regiunea Hherson ocupată. În regiunea Mikolaiv, în zona de responsabilitate a Comandamentului aerian „Sudic”, majoritatea dronelor „Shaheed” au fost distruse de apărarea antiaeriană. Restul se îndreptau în direcția nord-vest și au fost doborâte în zona Starokostiantinov din Hmelnițki.

Ca urmare a operațiunilor de luptă, apărarea aeriană a Ucrainei a distrus 10 UAV-uri de atac Shahed-136/131. Racheta aeriană ghidată Kh-59 nu și-a atins ținta.

Astăzi, în jurul orei unu dimineața, drone "shahed" a atacat vestul Ucrainei, iar rachetele au atacat - estul și centrul , explozii au fost auzite în regiunile Hmelnițki și Sumî.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat