Rușii îi amenință pe moldoveni că-i lasă fără gaze naturale. Motivele invocate de reprezentanții Gazprom

Rușii îi amenință pe moldoveni că-i lasă fără gaze naturale. Motivele invocate de reprezentanții Gazprom

Gazprom anunță că va lasă pe Republica Moldova fără gaze naturale, dacă țara nu va plăti până în data de 20 octombrie facturile restante. Chișinăul acuză, de asemenea, că rușii încalcă angajamentele asumate.

Rusia revine cu noi amenințări la adresa Rep Moldova FOTO Shutterstock

Pe parcursul anului 2022, compania Moldovagaz a încălcat în mod regulat termenii contractului, privind termenul de plată pentru gazul furnizat. La fel, a solicitat în mod repetat Gazprom atenuarea obligațiilor contractuale în ceea ce privește volumele de furnizare. Gazprom își rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a opri complet livrările în cazul încălcării obligației de plată a gazelor până în data de 20 octombrie 2022, precum și dreptul de a rezilia contractul în orice moment din cauza unei încălcări grave la termenele pentru încheierea unui acord de stingere a datoriei istorice a S.A. Moldovagaz. În viitor, orice solicitare din partea Republicii Moldova, care implică modificări ale clauzelor contractuale, se va face numai sub forma unor completări corespunzătoare la contract”, au anunțat reprezentanții Gazprom, prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe de altă parte, șeful companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că se depun eforturi, pentru achitarea la timp a gazelor naturale furnizate. „În ceea ce privește mecanismul de rambursare a datoriilor istorice, coordonarea acestei probleme, din cauza unor circumstanțe obiective, este în afara competenței conducerii companiei. În ciuda absenței unui audit al datoriilor, SA „Moldovagaz” este pregătită să conducă în viitorul apropiat negocieri cu principalii acționari ai întreprinderii și să prezinte propuneri specifice pentru soluționarea litigiilor”, a notat Ceban.

Reacția ministrului Infrastructurii și Dezvoltării

Cu o reacție la avertimentul rușilor a venit și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. „E important ca cetățenii să cunoască adevărul:Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale.Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale. Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin”, a menționat ministrul.

De la 1 octombrie, Gazprom a redus cantitatea de gaze livrată în Republica Moldova cu 30% din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Potrivit reprezentanţilor Executivului din ţara vecină, motivul invocat de Gazprom nu este unul argumentat. Astfel, autorităţile de la Chişinău vor stoca gaze în România şi Ucraina, ca să fac faţă situaţiilor neprevăzute.

Gazprom nu e la prima amenințare

Gazprom a amenințat și anterior, că ar putea sista livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata.

La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut în jumătate de an.

România, gata să ajute

Întrebat dacă va avea o problemă Republica Moldova cu gazul la iarnă, premierul Nicolae Ciucă a afirmat ieri a următoarele: „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni - Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”