Rușii încearcă să bage zâzanie între generalii ucraineni. Pregătesc o nouă campanie de dezinformare despre „cele două armate“ ale lui Zalujnîi și Sîrski

Rușii încearcă să bage zâzanie între generalii ucraineni. Pregătesc o nouă campanie de dezinformare despre „cele două armate“ ale lui Zalujnîi și Sîrski

Centrul de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare raportează despre o altă campanie de dezinformare rusă, de data aceasta implicând răspândirea de falsuri despre presupusa apariție a "două armate" în Ucraina, una sub comanda șefului forțelor armate Valeri Zalujnîi și cealaltă sub comanda comandantului forțelor terestre, generalul Oleksandr Sîrski.

Generalul Oleksandr Sîrski, Foto Profimedia

"Este important de reținut că acest mesaj a fost exprimat mai întâi de ruși", subliniază CPD, adăugând că, în acest fel, „inamicul încearcă să creeze discordie și să slăbească Ucraina. "

Propagandiștii ruși vorbesc despre apariția celor "două armate", susținând că președintele Volodimir Zelenski ar fi avut o conversație cu generalul Sîrski. Cu toate acestea, adevărul este că întâlnirile personale între șeful statului și Zalujnîi, precum și între Zalujnîi și șeful Forțelor Terestre, sunt regulate, după cum confirmă Stavka (Cartierul general al armatei ucrainene).

Moscova pregătește o campanie de dezinformare care vizează "cearta" dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful forțelor armate Valeri Zalujnîi, provocând astfel o scindare a societății. Narațiunile urmează să fie diseminate de jurnaliști străini cu expertiză pe Rusia. Serviciul de informații al apărării din Ucraina susține că știe deja cu ce organe media sunt rușii în discuție, totuși, ascund aceste informații acolo.

Duminică, 17 decembrie, în biroul șefului Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a fost găsit un dispozitiv de ascultare telefonică, lucru confirmat, luni, 18 decembrie, de Statul Major General.

"Permiteți-mi să vă spun următorul lucru: aceasta este camera pe care trebuia să o folosesc astăzi. Ieri, în timpul inspecției, au găsit [un dispozitiv] în ea... Nu am mai fost acolo [în birou] de mult timp. Dar am verificat și l-am găsit", a declarat generalul Zalujnîi.

Generalul Valeri Zalujnîi Foto Profimedia

Generalul Valeri Zalujnîi Foto Profimedia

El se îndoiește că dispozitivele ar fi putut înregistra informații care constituie un secret de stat, deoarece el nu a lucrat în acea cameră de mult timp. Generalul a presupus că interceptările telefonice au fost instalate pentru întâlnirea de astăzi.

După ce dispozitivul de ascultare a fost găsit în biroul folosit de comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, serviciile tehnice au efectuat o inspecție în alte spații ale cartierului general - ca urmare, un microfon a fost găsit și în biroul asistentului personal al lui Zalujnîi, Konstantin Bușuiev, relatează Iuri Butusov, citând surse apropiate serviciilor speciale.

"Un dispozitiv de ascultare a fost găsit sub biroul din unul dintre birourile folosite de comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Zalujnîi, în timpul pregătirii pentru mutarea într-o nouă locație. Microfonul a fost confecționat artizanal. Deocamdată, nu a fost găsit niciun canal de comunicare sau dispozitiv de înregistrare și stocare a informațiilor. După descoperirea microfonului, au fost inspectate și alte spații ale cartierului general. Potrivit surselor, microfonul a fost găsit și în biroul asistentului personal al lui Zalujnîi, Konstantin Bușuiev".

El a adăugat că SBU desfășoară în prezent acțiuni de investigare. Tot personalul care a avut acces în birourile sediului central este supus unui test cu poligraful. Ancheta va trebui să stabilească dacă a existat o scurgere de informații și ce anume ar fi putut face obiectul scurgerii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB