Ruşii, îngrijoraţi de eficienţa sistemelor HIMARS folosite de ucraineni. Câte ţinte au fost distruse până acum de rachetele trimise de Occident

Ruşii, îngrijoraţi de eficienţa sistemelor HIMARS folosite de ucraineni. Câte ţinte au fost distruse până acum de rachetele trimise de Occident

Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate HIMARS, pe care Statele Unite ale Americii le-au trimis în Ucraina în luna trecută, par să fi fost cele mai eficiente în ceea ce priveşte distrugerea poziţiilor militare ruseşti, conform The Moscow Times .

Rusia a suferit "pierderi mari atât în ceea ce priveşte oamenii, cât şi în echipamente militare" în mai puţin de o săptămână, potrivit lui Igor Girkin, un fost comandant al forţelor separatiste din estul Ucrainei.

"Sistemele ruse de apărare aeriană s-au dovedit a fi ineficiente în faţa loviturilor masive ale rachetelor HIMARS", a scris duminică Girkin (cunoscut sub numele de Strelkov) pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Alexander Sladkov, un corespondent de război pentru postul de televiziune rusă de stat Rossia 1, a declarat luni că Ucraina a atacat cu succes centrele de comandă ale militarilor ruşi.

"Rachetele şi artileria ucraineană au lovit de mai multe ori centrele de decizie. Cu rezultate. Centrele sunt mici, dar importante", a scris acesta pe Telegram.

Rapoartele administraţiilor din zonele separatiste ocupate de ruşi indică, de asemenea, faptul că atacurile au devenit mai frecvente şi mortale.

Oficialii din autoproclamata Republică Populară Doneţk au declarat luni că cel puţin trei persoane au fost ucise şi zeci de persoane au fost rănite în satul Stepano-Krinka în urma unui atac ucrainean cu HIMARS.

Forţele ucrainene au folosit sistemele HIMARS pentru a lovi oraşul Alchevsk şi satul Irmino în weekend, potrivit autorităţilor separatiste. Ambele se află la zeci de kilometri în spatele liniei de front.

Într-o postare Telegram însoţită de videoclipuri cu incendii mari, jurnalistul de la televiziunea de stat rusă Andrei Rudenko a spus duminică că trupele ucrainene au folosit "cel mai probabil" HIMARS pentru a lovi depozitele de muniţii din oraşele Şahtarsk şi Torez.

În ultimele două săptămâni, armata ucraineană a efectuat 14 lovituri asupra depozitelor de muniţii şi bazelor militare ruse de pe teritoriul ocupat de invadatori în ultimele două săptămâni, a informat luni serviciul ucrainean al BBC.

Deşi nu este clar dacă sistemele HIMARS au fost folosite în toate cazurile, serviciul ucrainean al BBC spune că acurateţea loviturilor indică faptul că acestea au fost responsabile.

"În ultimele 5-6 zile, au fost lovite mai mult de 10 depozite mari de artilerie şi alte muniţii, mai multe depozite de petrol, aproximativ 10 centre de comandă şi aproximativ acelaşi număr de puncte de adunare a trupelor", a declarat fostul comandant al forţelor separatiste Girkin.

Ministerul rus al apărării a anunţat luni că a folosit rachete de croazieră Kalibr pentru a distruge depozitele de muniţie ucrainene din regiunea Dnipropetrovsk, unde erau şi rachete pentru HIMARS, dar afirmaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Rusia a mai spus săptămâna trecută că a distrus două sisteme de rachete HIMARS şi depozite de muniţii în estul Ucrainei, dar atât oficialii ucraineni, cât şi cei americani au respins aceste informaţii.

Washingtonul a anunţat săptămâna trecută un nou pachet de armament pentru Ucraina în valoare de până la 400 de milioane de dolari, care include încă patru HIMARS.

Noile livrări vor ridica numărul total al acestor sisteme HIMARS al Forţelor Armate ucrainene la 12.

Fostul lider al separatiştilor Strelkov a spus că forţele armate ruse ar trebui să încerce să distrugă infrastructura ucraineană, astfel încât sistemele HIMARS şi muniţia să nu ajungă pe câmpul de luptă. "Când vor începe forţele armate ale Rusiei să lupte la capacitate maximă?", a mai scris el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”