Rușii opresc din nou gazul către Europa. Lucrări de mentenanță pe gazoductul Nord Stream 1

Rușii opresc din nou gazul către Europa. Lucrări de mentenanță pe gazoductul Nord Stream 1

Gazprom anunță că livrările de gaz rusesc către Europa vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august și 2 septembrie, pentru lucrări de „mentenanță”.

Gazul rusesc, întrerupt din nou în Uniunea Europeană FOTO Shutterstock

Compania rusească susține că lucrările de mentenanță sunt necesare la fiecare 1.000 de ore de funcționare, iar după această perioadă de trei zile fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

„Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore” de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.

În acest sens, Gazprom anunță că „transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile. La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi”.

Decizia companiei rusești întărește temerile țărilor europene

După ce țările occidentale au impus sancțiuni Moscovei în urma deciziei de a invada Ucraina, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană sunt dependente de gazul rusesc. Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE.

Rusia justifică reducerile de gaz

În ultimele săptămâni au existat reduceri în livrarea de gaz, Rusia susține că nu i-a fost returnată o turbină Siemens, esențială pentru buna funcționare a gazoductului Nord Stream 1, reparată în Canada.

Mai multe țări europene acuză Rusia că întârzie revenirea turbinei pentru a avea un pretext pentru reducerea livrării gazului, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Regimul sancţiunilor în Canada, în UE şi în Regatul Unit, precum şi incoerenţele situaţiei actuale asupra obligaţiilor contractuale ale Siemens fac imposibilă livrarea„ turbinei, a transmis Gazprom într-un comunicat, conform Agerpres .

Respectiva turbină fusese trimisă de compania germană Siemens Energy la reparaţii în Canada, dar această ţară a refuzat să o returneze Rusiei, invocând la rândul ei sancţiunile împotriva Moscovei. Între timp, turbina a fost trimisă în Germania, dar Moscova a susţinut că ea ar fi trebuit să fie expediată direct Rusiei şi a acuzat astfel compania Siemens de încălcarea contractului.

Amenințări ale Gazprom: La iarnă, Europa va plăti 4.000 de dolari pe mia de metri cubi de gaz

Gazprom sugerează că Europa va plăti 4.000 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale în această iarnă, după cum a postat chiar compania.

„De remarcat că la bursele la vedere din Europa, preţurile gazelor au depăşit marca de 2 500 de dolari, potrivit estimărilor conservatoare, dacă tendinţa se va menţine, iarna preţurile vor depăşi 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi.”, a scris Gazprom pe pagina sa de Telegram .

Potrivit Gas Infrastructure Europe, din 14 august, rezervele de gaze din instalaţiile UGS europene au fost completate cu 48,6 miliarde de metri cubi. Pentru a atinge nivelul de ocupare UGS la începutul sezonului de retragere 2019/2020, companiile vor trebui să pompeze încă 23,8 miliarde de metri cubi, notează Gazprom.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...