Rușii pregătesc Hersonul pentru lupte de stradă, iar apartamentele din Energodar sunt jefuite

Rușii pregătesc Hersonul pentru lupte de stradă, iar apartamentele din Energodar sunt jefuite

Forțele ucrainene au bombardat pozițiile armatei ruse din regiunea Herson din sudul Ucrainei, ocupată și anexată ilegal de către Moscova, lovind mai multe rute de aprovizionare peste râul Nipru, în ceea ce pare a fi un asalt asupra orașului Herson, una din primele zone urbane cucerite de Rusia la începutul războiului.

Civili părăsind Hersonul Foto captură video dintr-un clip publicat de autoritățile pro-ruse via AFP

Oficiul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că 88 de așezări din regiunea Herson și 551 de așezări din regiunea nord-estică Harkov au fost recucerite în timp ce armata ucraineană și-a continuat contraofensiva.

Aceste informații au fost făcute publice pe rețeaua Telegram de Kiril Timoșenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale de la Kiev.

În prezent, o parte semnificativă a populației a părăsit Hersonul ocupat, iar ocupanții ruși pregătesc orașul pentru lupte de stradă, a raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei .

„Conform informațiilor disponibile, o mare parte a populației a părăsit orașul Herson. Ocupanții ruși, care au rămas în oraș, se schimbă în haine civile și se mută în casele părăsite. Inamicul pregătește Hersonul pentru lupte de stradă”, a spus Statul Major ucrainean.

În același timp, invadatorii ruși au început să golească incinta Spitalului Kahovka de pacienți și personal medical.

Statul Major a mai raportat că în orașul Energodar din regiunea Zaporojie, ocupanții jefuiesc apartamentele și hotelurile abandonate de localnici.

Forțele ucrainene au bombardat pozițiile rusești în regiunea Herson ocupată, țintind rute de aprovizionare peste un râu important, în timp ce se apropie de un asalt total asupra orașului cheie.

Associated Press a raportat că oficialii instalați de Rusia încearcă cu disperare să transforme orașul Herson – un obiectiv principal pentru ambele părți din cauza industriilor sale cheie și a portului fluvial și maritim major – într-o „cetate”, în timp ce încearcă să evacueze zeci de mii de rezidenți.

Kremlinul a trimis până la 2.000 de recruți în regiunea Herson – una dintre cele patru regiuni pe care Moscova a anexat-o ilegal și în care Putin a decretat legea marțială - pentru a reface pierderile și a întări unitățile din prima linie, potrivit statului major al armatei ucrainene.

Oficiali instalați de Kremlin în Herson au declarat că bombardamentul ucrainean asupra unei traversări cu feribotul fluviului Nipru a ucis doi jurnaliști care lucrau pentru un post de televiziune local pe care l-au înființat sub ocupație.

Cel puțin alte două persoane ar fi fost ucise și 10 membri ai echipei de difuzare și rudele lor au fost răniți, a informat agenția de presă rusă Tass.

Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al comandamentului operațional de sud al Ucrainei, a confirmat că armata ucraineană a lovit podul Antonivski din apropierea trecerii, dar numai în timpul nopții pentru a evita victimele civile.

„Nu atacăm civili și așezările”, a declarat Humeniuk pentru televiziunea ucraineană.

Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer un baraj care ar inunda o mare parte din sudul Ucrainei, în timp ce forțele sale se pregăteau să împingă trupele Moscovei din orașul ocupat Herson.

Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene susține că Rusia și-a mărit numărul de nave de suprafață din Marea Neagră. Conform ucrainenilor, rușii au acum în Marea Neagră 10 nave de luptă, din care trei sunt capabile să lanseze rachete moderne de croazieră Kalibr.

Conform ultimului raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), armata rusă a început retragerea din regiunea Herson. Forțele lui Putin vor continua, cel mai probabil, să se retragă în ordine în următoarele săptămâni, în cazul în care trupele ucrainene ar decide să atace

Conform liderilor armatei ucrainene, forțele ruse au început transferul de muniție, echipament militar și de trupe de pe malul vestic al Niprului, pe malul estic, cu ajutorul bacurilor. De asemenea, rușii se pregătesc să-i evacueze pe membrii administrației ruse de ocupație din regiune, precum și pe colaboraționiștii ucraineni. Concomitent, rușii continuă să bombardeze pozițiile ucrainene, cel mai probabil în încercarea de a acoperi toată această retragere.

Regragerea trupelor ruse de pe malul vestic al Niprului înseamnă că Moscova va lăsa cel puțin un detașament de militari în contact cu trupele ucrainene, pentru a acoperi retragerea. Astfel de trupe trebuie să fie bine instruite, alcătuite din militari profesioniști, dispuși să-și sacrifice viața pentru a-și salva restul camarazilor. Generalul ucrainean Oleksii Hromov nu a exclus varianta că liderii armatei ruse să decidă retragerea trupelorde elită aflate în Herson și să lase în urmă recruți fără suficientă pregătire cu misiunea de a acoperi retragerea.

În evaluarea de sâmbătă dimineață a ministerului britanic al apărării se aratî că forțele ruse continuă să consolideze punctele de trecere peste fluviul Nipru și au finalizat un pod de barje pe lângă podul avariat Antonovski din Herson.

Deși utilizarea podurilor de barje grele a fost aproape sigur inclusă în planificarea din epoca sovietică pentru operațiunile din Europa, este probabil că aceasta este prima dată când militarii ruși au avut nevoie să utilizeze acest tip de pod în ultimii zeci de ani.

Folosirea barjelor civile oferă probabil Rusiei beneficii materiale și logistice suplimentare, după ce a pierdut cantități semnificative de echipamente militare pentru poduri și personal de geniu în timpul invaziei.

În cazul în care podul de barje suferă avarii, este aproape sigur că Rusia va încerca să repare sau să înlocuiască rapid secțiunile deteriorate, deoarece forțele sale și punctele de trecere peste fluviul Nipru sunt supuse unei presiuni tot mai mari în Herson.

Luptele din regiunea Herson

Ucraina încearcă să împingă forțele ruse din Herson înapoi spre est, peste fluviul Nipru care traversează regiunea. Soldații ruși de pe malul de vest, unde se află orașul Herson, riscă să fie izolați și tăiați de la liniile de aprovizionare.

Biroul președintelui Volodimir Zelenski informa joi, 20 octombrie, că forțele ucrainene au lansat 15 atacuri asupra pozițiilor rusești, în ceea ce pare a fi începutul unei noi ofensive pentru eliberarea regiunii și a orașului strategic Herson. La Moscova însă, Ministerul rus al Apărării a declarat că armata rusă a respins mai multe tentative de înaintare a tancurilor ucrainene. Niciuna dintre afirmații nu a putut fi confirmată independent.

Orașul Herson, cu o populație care era, înainte de război, de aproximativ 284.000 de locuitori, a fost una dintre primele zone urbane capturate de Rusia când a invadat Ucraina și rămâne cel mai mare oraș pe care îl controlează. Orașul este un obiectiv important pentru ambele părți datorită industriilor sale cheie și a unui port major pe fluviul Nipru.

Oficialii locali instalați de Moscova au îndemnat locuitorii să evacueze orașul, amenințat – susțin ei – de atacurile ucrainene și să permită armatei ruse să construiască fortificații. Peste 15 mii ar fi plecat deja, iar în următoarele cinci zile ar urma să mai fie evacuați în jur de 60 de mii de civili.

Herson este una dintre cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate de Rusia și anexate abuziv pe 30 septembrie, în urma unor referendumuri nerecunoscute de Ucraina sau Occident.

Pe 19 octombrie, președintele Vladimir Putin a decretat legea marțială în regiunile Herson, Luhansk, Donețk și Zaporojie, în încercarea de a-și întări controlul asupra acestor regiuni, în timp ce Moscova se confrunta cu eșecuri pe câmpul de luptă, încearcă să gestioneze o mobilizare parțială complicată și controversată, mai ales în Rusia și să facă față unui val constant de sancțiuni internaționale.

Barajul de pe Nipru minat?

Barajul hidrocentralei Kahovka din Ucraina Foto Maxar Technologies / AFP

Barajul hidrocentralei Kahovka din Ucraina Foto Maxar Technologies / AFP

Joi seară, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat pe ruşi că ar fi minat barajul hidrocentralei de la Kahovka din regiunea Herson.

„Potrivit informaţiilor noastre, agregatele şi barajul hidrocentralei Kahovka au fost minate de terorişti ruşi", a spus Zelenski în discursul său cotidian, publicat pe reţelele sociale.

„Dacă barajul este aruncat în aer (...), canalul Crimeei de Nord va dispărea pur şi simplu" şi va fi „un dezastru de mare amploare", a adăugat preşedintele ucrainean, care vorbise deja despre această amenințare în cursul unei intervenţii mai devreme, la reuniunea liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles.

Un atac asupra barajului de la Kahovka „echivalează cu utilizarea armelor de distrugere în masă”, a adăugat Zelenski.

Mihailo Podoliak, principalul consilier al președintelui ucrainean, a susținut că scopul unui astfel de atac ar fi inundarea bazinului inferior al Niprului, unde forțele ruse sunt amenințate de ofensivă ucraineană.

Zelenski a cerut să fie trimisă în zonă o misiune internațională de observatori. Totodată, a insistat să fie permisă și revenirea personalului ucrainean al hidrocentralei, care să asigure că minele sunt îndepărtate.

Oficialitățile pro-ruse din Herson vorbesc și ele despre amenințarea pe care o poate reprezenta barajul de pe Nipru dar în varianta lor, trupele ucrainene sunt cele care ar putea distruge barajul, punând în pericol viețile a mii de oameni. Cu două zile în urmă, Vladimir Saldo, șeful administrației din regiunea Herson instalată de Moscova, anunța „evacuarea organizată, treptată” a civililor din patru orașe de pe malul drept al fluviului Nipru, pe malul stâng.

Saldo vorbea și despre „un pericol iminent de inundații”, iar adjunctul său, Kirill Stremusov a postat un videoclip pe Telegram, arătând o coloană de autobuze.

Kievul a denunțat imediat avertismentele Moscovei drept „propagandă” și evacuările drept o „deportare” a civililor ucraineni în Rusia.

Locuitorii Hersonului așteaptă forțele și nu vor să plece în Rusia

Rusia a decis să deporteze poporul Herson sub pretextul „evacuării”. Situația din orașul ocupat este tensionată, oamenii sunt epuizați emoțional, dar nu vor să „evacueze” și plănuiesc să aștepte Forțele Armate ucrainene.

O localnică a povestit CNN despre modul în care trăiește în Herson . Acum centrul regional arată ca un oraș fantomă, ale cărui străzi sunt goale după amiază, iar seara una sau două ferestre sunt luminate în clădirile înalte. În opt luni, aproape zece mii de locuitori au părăsit orașul.

„Din păcate, mulți locuitori din Herson au fost nevoiți să se gândească să părăsească orașul. Fiecare avea propriile motive, anxietăți și temeri. Dar sunt 100% sigură că nimeni nu a vrut să meargă ”, spune ea.

Potrivit acesteia, cei mai mulți dintre cei rămași înțeleg că armata ucraineană „nu va face niciodată rău oamenilor și nu va trage asupra civililor”.

Unii orășeni nu își părăsesc casele pentru a evita întâlnirea cu armata rusă.

„Este imposibil să te relaxezi aici. Seara, când aud o mașină trecând pe lângă casă, încep să devin nervosă, dacă mașina întârzie – semn rău”, spune interlocutoarea jurnaliștilor.

Serviciile municipale ale orașului funcționează, dar orășenii se tem că odată cu apariția vremii rece în oraș vor începe întreruperi la alimentarea cu energie electrică și încălzire.

Până acum, nu există probleme cu produsele alimentare: „Herson s-a transforma într-o piață spontană, oamenii vând ce pot. Cineva coace pâine de casă, cineva - plăcinte, cineva își vinde lucrurile chiar în mijlocul străzii, așezându-le pe o foaie".

Sunt probleme cu medicamentele și hrana pentru copii și sunt foarte scumpe. Există, de asemenea, o lipsă de antibiotice. Medicamentele sunt importate numai din Federația Rusă și sunt vândute din mașini sau de către persoane fizice chiar pe stradă.

Femeia din Herson nu știe sigur dacă numărul soldaților ruși din oraș s-a schimbat - unii s-au înbrăcat în civil, dar continuă să poarte arme. Localnicii se bucură de sunetele bombardamentelor militare ucrainene asupra pozițiilor ocupanților.

„Oamenilor din Herson le este frică de tăcere. Îmi amintesc că vara a fost liniște câteva zile și tuturor li s-a părut că Ucraina a uitat de noi. Puteți auzi constant cum Forțele Armate ucrainene bombardează pozițiile ocupanților. Nici nu vă puteți imagina cât de fericiți sunt locuitorii locali de acest lucru”, a spus ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...