Rușii pregătesc un nou asalt la Avdiivka. „În zilele următoare, ne aşteptăm ca situaţia să se agraveze“. Ce spun analiștii militari

Rușii pregătesc un nou asalt la Avdiivka. „În zilele următoare, ne aşteptăm ca situaţia să se agraveze“. Ce spun analiștii militari

Armata rusă se pregăteşte să-şi „escaladeze“ ofensiva împotriva oraşului Avdiivka, din estul Ucrainei, a declarat miercuri primarul acestuia, la o săptămână după ce Moscova a început asaltul asupra acestui oraş industrial aflat pe linia frontului încă din 2014, relatează AFP.

Avdiivka FotoProfimedia

Vorbind la televiziunea ucraineană, primarul Vitali Barabaş a declarat că în ciuda faptului că situaţia pare că s-a "calmat" în ultimele zile, aceasta se datorează faptului că forţele ruse pregătesc un nou atac după ce au fost oprite de ucraineni.

„Acesta nu este sfârşitul poveştii care a început la 10 octombrie (...) rezistenţa (ucraineană) a stabilizat situaţia în acest moment, dar vedem unele lucruri şi nu s-a terminat“, a spus el. "În zilele următoare, ne aşteptăm ca situaţia să se agraveze", a adăugat edilul.

Speranța Rusiei de a cuceri orașul Avdiivka din regiunea Donețk scăpa printre degete Moscovei. Soldații ucraineni își mențin moralul în timp ce plătesc un preț dureros pentru apărarea porții către restul regiunii din estul țării.

„Fizic, este dificil pentru soldații noștri”, dar spiritul de luptă al trupelor ucrainene nu cade, a declarat marți, pentru „Newsweek“ colonelul Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe ucrainene Tavria care acționează.

Moscova a aruncat în luptă mai multe batalioane pentru a cuceri orașul Avdiivka din inima zonei industriale a Ucrainei, ceea ce ar fi o victorie tactică și simbolică semnificativă pentru Rusia.

Acest atac cu arme combinate asupra Avdiivka este cea mai importantă ofensivă a Rusiei asupra pozițiilor ucrainene de la începutul anului, susține ministerul britanic al Apărării.

Cu toate acestea, analiștii occidentali par acum încrezători că eforturile costisitoare ale Rusiei sunt sortite eșecului. „Se pare că acum Ucraina va păstra Avdiivka”, a declarat Frederik Mertens, analist strategic la Centrul de Studii de Securitate de la Haga.

Primele ore și zile ale unui atac sunt cruciale pentru ca cealaltă parte să nu poată aduce noi rezerve, a spus el pentru „Newsweek“ . „Pentru moment, Ucraina pare să aibă în continuare avantajul”, chiar dacă Kievul nu a spart zona defensivă a Rusiei, a adăugat Mertens.

Șansele Rusiei de a cuceri Avdiivka par „din ce în ce mai puțin probabile”, a fost de acord guvernul Marii Britanii. Institutul pentru Studierea Războiului ( ISW ) din SUA, a indicat, de asemenea, în ultimele zile că forțele ruse au eșuat împotriva „cetății ucrainene bine fortificate și apărate” și că mesajele de la Moscova s-au schimbat.

A fost o cerere dură pentru forțele rusești de pe teren, epuizate de luni de acțiuni contraofensive ucrainene, să lanseze un asalt de succes asupra unui oraș ucrainean atât de puternic apărat și întărit de luptă.

Pierderi grele

„Ofensiva actuală a Rusiei este severă, dar încă nu are succes, mai ales din cauza eficacității fără precedent a dronelor ucrainene de luptă și recunoaștere”, a declarat pentru „Newsweek“ maiorul Viktor Trehubov, care servește în armata ucraineană.

În primele patru zile ale ofensivei Rusiei s-a înregistrat o creștere a pierderilor de personal, ajungând la 800 de luptători ruși pe zi, a spus el. „Acum, cifrele pierderilor totale au scăzut”, a adăugat el. Rusia își angajează soldații de infanterie la „moarte sigură”, a spus el.

Rusia a suferit pierderi considerabile de echipamente grele și un număr mare de solați în bătălia pentru Avdiivka, au sugerat în ultimele zile rapoartele serviciilor de informații open source și oficialii ucraineni.

În primele cinci zile ale atacurilor intensificate asupra Avdiivka, Rusia a pierdut cel puțin trei mii de oameni, a spus Ștupun. Aproximativ 18 soldați ruși s-au predat forțelor ucrainene, iar 61 de tancuri rusești au fost distruse, a adăugat el, precum și trei avioane rusești de atac la sol Su-25.

De acum înainte, multe depind de câte pierderi continuă să aibă Rusia. Nu este încă clar dacă asaltul asupra Avdiivka a costat Moscova mai mult decât își poate permite, a spus Mertens.

Rusia își dorește Avdiivka ca să poată apăra mai bine Donețk împotriva viitoarelor ofensive ucrainene și să evite bombardamentele de artilerie asupra orașului Donețk, aflat la sud de Avdiivka, spun experții.

Avdiivka, așezată pe un deal, ar fi „ideală” pentru Rusia și ar ajuta la asigurarea controlului autostrăzii cheie dintre Avdiivka și Horlivka, la nord-est, a susținut Marina Miron, cercetător post-doctoral la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, Marea Britanie. De asemenea, ar deschide o rută către orașul Kramatorsk, din regiunea Donețk, controlat de ucrainean, situat la aproximativ 70 de kilometri nord de Avdiivka, a spus ea.

Dar, probabil, Rusia s-a concentrat pe Avdiivka și pentru a distrage atenția forțelor ucrainene din alte puncte de-a lungul liniei frontului, a declarat Michael Clarke, profesor la departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, pentru „Newsweek“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat