Rușii susțin că au cucerit un sat din apropiere de Bahmut. General rus, ucis într-un atac ucrainean

Rușii susțin că au cucerit un sat din apropiere de Bahmut. General rus, ucis într-un atac ucrainean

Armata rusă a revendicat miercuri capturarea unui sat din apropierea oraşului Bahmut, în estul Ucrainei, în timp ce trupele ruse cresc presiunea şi în alte sectoare ale frontului. Totuși, câştigurile teritoriale sunt în continuare marginale, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Artilerie ucraineană pe frontul din Bahmut în ianuarie 2023 FOTO SHUTTERSTOCK

La două luni de când a lansat ofensiva asupra oraşului Avdiivka din Doneţk, ajuns în mare parte în ruine, armata rusă l-a semi-încercuit la est, nord şi sud,. Totuși, este în continuare deservit de o şosea asfaltată în deschiderea de circa opt kilometri din nord-vestul oraşului controlată de trupele ucrainene, care menţin acolo controlul şi asupra celei mai mari cocserii a Ucrainei, un complex industrial ce se întinde pe 340 de hectare.

"Inamicul şi-a sporit considerabil activitatea în ultimele zile. Foloseşte vehicule blindate", declarat miercuri Oleksandr Tarnavski, comandantul ucrainean responsabil pentru zona Avdiivka. Potrivit acestuia, trupele ruse au lansat circa 56 de operaţiuni de asalt în acel sector al frontului, dar forţele ucrainene "ţin ferm linia frontului la Avdiivka".

Rusia nu oferă aproape deloc informaţii detaliate despre ofensiva sa de la Avdiivka, în timp ce Ucraina susţine că provoacă inamicului pierderi grele în urma atacurilor ruse în valuri foarte costisitoare în vieţi omeneşti.

"Rusia dispune în continuare de resurse umane nelimitate pe care le foloseşte fără milă pentru a lansa atacuri în valuri umane", a declarat la rândul său consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoleak.

Acesta din urmă avertizează că "de acum înainte timpul joacă împotriva Ucrainei" şi le reproşează aliaţilor occidentali că sunt ocupaţi "cu proceduri birocratice" într-un moment în care Ucraina are nevoie de mai multă "putere de foc".

Rușii revendică cucerirea unui sat din apropiere de Bahmut

La circa 60 de kilometri nord de Avdiivka, Rusia a susţinut miercuri că a cucerit satul Kromove din apropierea oraşului Bahmut pe care gruparea paramilitară rusă Wagner l-a ocupat în primăvară după o bătălie sângeroasă ce a durat nouă luni.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu declara după ocuparea oraşului Bahmut că aceasta le va permite trupelor ruse să obţină progrese teritoriale notabile, ceea ce nu s-a întâmplat.

General rus, ucis în regiunea Herson

Ucraina a revendicat uciderea unui general rus într-un atac cu rachete în provincia sudică Herson, relatează agenţia DPA. Potrivit armatei ucrainene şi unor surse media ruse anti-Kremlin, a fost lovită în satul Iuvileine o locaţie unde s-au reunit responsabili ai ocupaţiei ruse, la circa 65 de kilometri de oraşul Herson, şi ar fi fost ucişi acolo mai mulţi ofiţeri ruşi, printre care şi generalul Vladimir Zavadski.

Presa de stat rusă a confirmat moartea a cel puţin patru poliţişti şi rănirea altor 18 în acest atac efectuat de armata ucraineană în partea din provincia Herson ocupată de trupele ruse, respectiv partea de dincolo de fluviul Nipru. Trupele ucrainene au creat în octombrie un cap de pod pe malul stâng al Niprului , pe care reuşesc să îl menţină de atunci

De-a lungului frontului de circa o mie de kilometri nici trupele ruse nu reuşesc să înainteze, însă pe de altă parte nu mai pierd poziţii şi controlează în continuare circa 20% din teritoriul Ucrainei, notează France Presse.

În acest context, politicienii ucraineni se tem că în cazul intrării războiului într-un impas de durată ajutorul occidental pentru Ucraina s-ar putea diminua, mai ales că apeluri în acest sens se fac auzite în mai multe ţări, inclusiv în SUA, principalul susţinător al Kievului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat