Rușinos!/China a blocat un raport UE care o acuză de dezinformare în pandemia COVID-19

Rușinos!/China a blocat un raport UE care o acuză de dezinformare în pandemia COVID-19

Beijing-ul a exercitat o presiune constantă asupra oficialilor Uniunii Europene pentru a scoate China dintr-un raport ce documentează modul în care unele guverne au pornit campanii de dezinformare cu privire la pandemia COVID-19, susține The New York Times.

Raportul care incrimina Rusia și China pentru campania de dezinformare a fost amânat de la publicare, deși fusese anunțat, apoi a fost rescris, conform unor oficiali europeni.

Raportul inițial al Uniunii Europene, obținut de  The New York Times , cita eforturile Beijing-ului de a reduce mențiunile despre originile virusului în China și de a învinovăți Statele Unite pentru răspândirea bolii pe plan internațional.

Documentul menționa și criticile oficialilor chinezi la adresa Franței, acuzată că ar fi folosit motive rasiste împotriva șefului Organizației Mondiale a Sănătății.

Tot în raportul inițial se evidențiau și eforturile Rusiei de a promova informații false despre sănătate și de a semăna neîncredere în instituțiile occidentale.

„China a continuat să desfășoare o campanie globală de dezinformare pentru a devia vina pentru izbucnirea pandemiei și pentru a-și îmbunătăți imaginea internațională", se arăta în raportul inițial.

„Au fost folosite atât tactici deschise, cât și ascunse”, susținea documentul inițial redactat de specialiștii Uniunii Europene.

Furie printre diplomații europeni

Însă China s-a mișcat rapid pentru a bloca publicarea documentului, iar Uniunea Europeană a cedat, recurgând la revizuiri pentru a înmuia limbajul.

„Chinezii amenință deja cu reacții dacă va apărea raportul”, a scris Lutz Güllner, un diplomat al Uniunii Europene, colegilor, într-un e-mail văzut de NYT.

Referirea la campania de „dezinformare globală” a Chinei a fost eliminată, la fel ca și orice mențiune a disputei dintre China și Franța.

Întârzierea și revizuirile au provocat furie și frustrare printre anumiți diplomați și analiști ai dezinformării. Cel puțin un analist s-a opus, scriindu-le șefilor că Uniunea Europeană se „autocenzurează pentru a calma Partidul Comunist Chinez”.

Lupta pentru versiunea finală a raportului are loc într-un moment în care Uniunea Europeană speră să câștige concesii comerciale de la Beijing și un tratament mai bun pentru companiile sale din China.

Comerțul dintre cele două entități era estimat la peste 1,6 miliarde de dolari pe zi înainte de pandemie. Producătorii auto germani și fermierii francezi, alături de alte industrii, se bazează foarte mult pe exporturile în China.

Raportul iniţial spunea că analiştii europeni au evaluat că a existat „o presiune continuă şi coordonată dusă de surse oficiale chineze pentru a devia orice vină”. Textul a fost reformulat, fiind acum: „Observăm o presiune continuă şi coordonată a unor actori, inclusiv surse chineze, de a devia orice vină” - NYT

Fraza despre campania de dezinformare globală a Chinei a fost păstrată, precum şi acuzaţiile false formulate împotriva Franţei.

Este de notorietate, în acest moment, că regimul comunist chinez a intimidat şi arestat medici şi jurnalişti care raportau fapte despre virusul Wuhan în primele săptămâni ale focarului dezlănţuit în China.

Administraţia Trump a acuzat în mod constant China de proasta administrare a răspunsului la focar, precum şi de răspândirea informaţiilor false despre boală - atât despre dimensiunea focarului, cât, mai ales, despre gravitatea transmiterii de la om la om şi a efectelor sale asupra sănătăţii.

Preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută că Administraţia sa încearcă să înţeleagă dacă virusul provine dintr-un laborator chinez, în timp ce Partidul Comunist Chinez a acuzat SUA că a încercat să distragă publicul de la propriile greşeli.

Între timp, Uniunea Europeană ar fi trebuit să emită raportul său marţi - însă, conform New York Times, oficialii chinezi „au contactat rapid reprezentanţii Uniunii Europene de la Beijing pentru a încerca să blocheze raportul”, potrivit a doi diplomaţi.

The Times notează că modificarea raportului survine în momentul în care UE încearcă să obţină un tratament mai bun pentru companiile sale din China, comerţul bilateral fiind estimat, înainte de pandemie, la peste 1,6 miliarde USD pe zi.

Potrivit raportului, atât producătorii auto germani, cât şi fermierii francezi se numără printre industriile UE care beneficiază cel mai mult de schimburile comerciale cu China.

Purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat vineri că raportul nu a fost întârziat, spunând că „este gata după ce este finalizat, trece printr-un proces editorial şi încărcat”.

Doar că marţi dimineaţă, în cadrul grupului de lucru a circulat un e-mail cu subiectul: „GATA pentru publicare”. Raportul a fost aprobat, iar un rezumat al său se afla pe punctul de a fi publicat, dar a fost retras de Esther Osorio - consilier principal al lui Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE, potrivit Journal, citând un e-mail.

Întrucât oficialii de la Bruxelles au întârziat să publice raportul, Beijing-ul a menţinut presiunea cu cel puţin două apeluri la nivel înalt către reprezentanţii europeni de acolo, potrivit e-mailurilor şi mărturiilor unor diplomaţi. În apelurile lor, oficialii Partidului Comunist Chinez s-au arătat "alarmaţi" cu privire la veştile legate de publicarea raportului şi au cerut UE să nu publice documentul, potrivit New York Times.

Potrivit New York Times, Osorio a cerut analiştilor să revizuiască documentul şi să tempereze acuzaţiile despre China şi Rusia pentru a nu fi părtinitor - asigurându-se că se face diferenţa între „dezinformare şi proiectarea agresivă a unei variante oficiale”.

"O asemenea acceptare a presiunii chineze va constitui un precedent teribil şi va încuraja în viitor o coerciţie similară", consideră analista Monika Richter, care subliniază că diplomaţii UE se "autocenzurează pentru a potoli Partidul Comunist Chinez".


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA