Rusoaica Maria Butina, ''agenta'' încarcerată şi eliberată în SUA, s-a întors la Moscova

Rusoaica Maria Butina, ''agenta'' încarcerată şi eliberată în SUA, s-a întors la Moscova

Maria Butina, o rusoaică condamnată în Statele Unite pentru încercarea de a se infiltra în mediile politice americane, a aterizat la Moscova sâmbătă după-amiază, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.

Eliberată vineri din închisoarea de la Tallahassee, capitala administrativă a Floridei, Maria Butina s-a îmbarcat la bordul unui avion la Miami şi a aterizat pe aeroportul Şeremetievo din Moscova.

"Sunt foarte fericită să mă întorc acasă. Sunt foarte recunoscătoare tuturor celor care m-au susţinut, cetăţenilor ruşi care m-au ajutat şi mi-au scris scrisori", a declarat ea emoţionată reporterilor la aeroport.

"Mulţumesc foarte mult Ministerului Afacerilor Externe şi diplomaţilor care au luptat pentru mine în fiecare zi", a adăugat ea, cu braţele pline de flori şi escortată de tatăl ei şi de purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, veniţi să o întâmpine.

Arestată în iulie 2018, Maria Butina este singura cetăţeană rusă care a fost condamnată în cazuri de ingerinţă în politica internă americană, deşi rolul ei pare să fi fost limitat.

Ea a stabilit legături cu National Rifle Association (NRA), puternicul lobby american de arme de foc şi foarte apropiat de Partidul Republican. Pentru aceasta ea s-a servit de propria organizaţie rusă pentru apărarea portului de arme.

Contactele sale cu NRA i-au permis să se apropie de Donald Trump în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Ea şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia.

Maria Butina a fost condamnată la 18 luni de închisoare în aprilie, din care jumătate din pedeapsă a fost recunoscută ca deja efectuată. Ea a fost acuzată de "conspiraţie" pentru "promovarea intereselor Rusiei", dar condamnarea nu se referă decât la neînregistrarea ca agent străin, o cerinţă a legii americane.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

2 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

3 „Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”

4 Foarte interesante amănunte...

5 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut