Rwanda: Procurorii fac apel după condamnarea eroului din filmul ''Hotel Rwanda''

Rwanda: Procurorii fac apel după condamnarea eroului din filmul ''Hotel Rwanda''

Parchetul rwandez a anunţat miercuri că a contestat în apel condamnarea la 25 de ani de închisoare a lui Paul Rusesabagina, fost hotelier făcut celebru de filmul ''Hotel Rwanda'' şi devenit un critic vehement al preşedintelui Paul Kagame, relatează France Presse.

Ministerul public, care a cerut închisoare pe viaţă, a făcut apel împotriva ansamblului pedepselor pronunţate pe 20 septembrie împotriva a 21 de acuzaţi, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Faustin Nkusi.

În vârstă de 67 de ani, Paul Rusesabagina a fost găsit vinovat pe 20 septembrie de un tribunal din Kigali de apartenenţă la Frontul de Eliberare Naţională (FLN), grupare rebelă acuzată de comiterea unor atacuri mortale în Rwanda în 2018 şi 2019.

Belgia i-a reproşat justiţiei rwandeze că nu a respectat prezumţia de nevinovăţie a acuzatului, privându-l de un proces ''corect şi echitabil''.

Procesul s-a desfăşurat în condiţii denunţate de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului.

În 2017, Rusesabagina a participat la fondarea Mişcării rwandeze pentru schimbare democratică (MRCD), ce are ca braţ armat FLN, dar el a negat orice implicare în aceste atacuri.

Paul Rusesabagina a fost făcut celebru de filmul ''Hotel Rwanda'', apărut în 2004, care arată cum acest etnic Hutu moderat a salvat peste 1.000 de persoane refugiate în hotelul său în timpul genocidului din 1994 soldat cu peste 800.000 de morţi, în principal etnici Tutsi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...