„S-a dus exact unde i-au spus soldații de pe Insula Șerpilor”/Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, „grav avariată”

„S-a dus exact unde i-au spus soldații de pe Insula Șerpilor”/Nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, „grav avariată”

Nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, crucișătorul înarmat cu rachete Moskva, a fost grav avariată după ce muniția de la bord a explodat, a spus Ministerul rus al Apărării citat Interfax și Reuters, anunțul venind după ce ucrainenii au anunțat că au lovit crucișătorul cu două rachete Neptun.

Crucișătorul Moskva al Marinei RuseFoto: Handout / AFP / Profimedia

Explozia reprezintă un nou eșec militar pentru Rusia, care a suferit o serie de lovituri de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, în ceea ce Moscova numește o "operațiune militară specială" pentru "denazificarea" țării.

Interfax a precizat că tot echipajul a fost evacuat. Ministerul rus a pus explozia pe seama unui incendiu și a precizat că se investighează cauza. Un oficial ucrainean a declarat anterior că Moskva a fost lovit de două rachete anti-navă, dar nu a oferit nicio dovadă.

"Ca urmare a unui incendiu pe crucișătorul de rachete Moskva, muniția a explodat. Nava a fost grav avariată. Echipajul a fost evacuat complet", a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

”Cea mai serioasă navă din Marea Neagră”

Agențiile de știri rusești au spus că Moskva, pus în funcțiune în 1983, era înarmat cu 16 rachete de croazieră anti-navă "Vulkan" cu o rază de acțiune de cel puțin 700 km. Interfax nu a oferit mai multe detalii despre incident.

Nava de 12.500 de tone are de obicei un echipaj de aproximativ 500 de persoane. Mosckva a participat la intervenția militară din Siria, rușii luptând de partea lui Bashar al-Assad.

În aprilie 2021, agenția a citat un amiral rus în retragere care a declarat că "aceasta este cea mai serioasă navă din Marea Neagră".

Kievul spune că Moskva a fost punctul central al unui moment de referință de la începutul războiului, când soldații de frontieră ucraineni de pe Insula Șerpilor, o mică proeminență din Marea Neagră, i-au spus navei "du-te dracului" după ce aceasta le-a cerut să se predea.

Deși oficialii ucraineni au declarat inițial că toți cei 13 soldați au murit în atacul rusesc care a urmat, președintele Volodimir Zelenski a anunțat ulterior că unii dintre ei au supraviețuit.

”A mers exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”

Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră, a declarat că nava Moskva a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană Neptun, dar nu a furnizat dovezi.

"A fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă", a declarat el într-o postare online. Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Oleksii Arestovich, consilier al lui Zelenski, a confirmat lovitura: "Arde foarte tare. Acum. Și cu această mare agitată, este imposibil de știut când vor putea primi ajutor", a spus el, adăugând că "510 membri ai echipajului" se află la bord.

Luna trecută, Ucraina a anunțat că a distrus o mare navă rusă de sprijin pentru debarcare, Orsk, în Marea Azov, mai mică, la nord-est de Marea Neagră. Moscova nu a comentat ce s-a întâmplat cu nava.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro