Să facem cunoștință cu spioanca Mașa-Bentley

Să facem cunoștință cu spioanca Mașa-Bentley

<< În fiecare dimineață, în fața clădirii Ministerului Afacerilor Externe de pe Piața Smolenskaia, parchează bătrânele „Jiguli”. De acolo iese o femeie tânără, discret îmbrăcată, merge rapid spre intrarea principală, ia cu liftul la Departamentul de Planificare a Politicii Externe al Ministerului Afacerilor Externe, unde are un birou cu plăcuța „Director adjunct”. La sfârșitul zilei de lucru, directorul adjunct se întoarce acasă, își pune bijuteriile scumpe, urcă într-un Bentley și se îndreaptă spre complexul sportiv ecvestru „Noul secol”, unde o așteaptă armăsarii letoni, Prinț Safir, Avans, precum și iapa Rozalia. >>

<< Călăreața se numește Maria Hodinskaia-Golenișceva, iar la 34 de ani a devenit profesor la MGIMO și a lucrat în biroul ONU de la Geneva. „Profesoara” este un agent valoros al GRU, care a contribuit, printre altele, la atacurile aviației ruse în Siria (din cauza acestor atacuri a murit un număr mare de civili, inclusiv prin utilizarea de arme chimice). Cu toate acestea, averea ei se explică nu atât prin munca pentru spionajul militar, cât prin relațiile personale: amantul lui Mașa-Bentley este controversatul deputat din LDPR, Leonid Sluțki, cunoscut pentru comportamentul său hărțuitor.

Spioanca Mașa-Bentley

The Insider a obținut corespondența dintre Maria Hodinskaia-Golenișceva și ofițerul pentru cadre din Departamentului 4 al GRU, Serghei Zavidov, din care rezultă că Maria a fost recrutată încă din 2015. La acea vreme, Hodinskaia-Golenișceva deținea funcția de secretar doi la reprezentanța rusă la ONU din Geneva și participa la negocierile oficiale dintre Damasc și opoziția siriană. Pe lângă rapoarte detaliate către GRU despre desfășurarea negocierilor, secretarul doi trimitea hărți operative cu amplasamentul grupărilor armate ale opoziției regimului lui Bashar al-Assad în Siria. De amintit că, în acea perioadă, forțele ruse erau direct implicate în conflict, susținându-l pe dictatorul sirian și lansând atacuri asupra cartierelor rezidențiale, inclusiv cu utilizarea armelor chimice.

Copii sirieni care au murit în urma unui atac aerian cu utilizarea de arme chimice în suburbiile Damascului / Sursa: The Insider

„Careul” în care activează Zavidov, supervizează țările din Africa și Orientul Mijlociu, respectiv Israel. Înainte de a se alătura GRU, el a fost implicat în activități științifice în Kubinka, în apropierea Moscovei, la poligonul de testare a tehnicii de luptă cu blindaj (unitatea militară 68054). Se pare că Zavidov petrece mult timp în misiuni externe și, conform surselor publice, închiriază apartamentul său-studio în complexul rezidențial „Odnokovski Park 1”.

Maria Hodinskaia-Golenișceva la ONU / Sursa: The Insider

Maria Hodinskaia-Golenișceva s-a născut în Riazan și până în 2010 a purtat numele de familie Konovalova. Tatăl ei, Serghei Konovalov, este vicepreședintele unei organizații pan-ruse, intitulată „Frăția de luptă”. În „frăție”, el gestionează toate finanțele, precum și interacțiunea cu mass-media și sprijinirea inițiativelor Kremlinului. De exemplu, în septembrie 2022, când țara se afla în plină mobilizare „parțială”, Konovalov a acordat interviuri în câteva publicații regionale, în care declara că „Rusia se confruntă cu un adevărată război din partea Occidentului”: „Noi înțelegem importanța și necesitatea mobilizării parțiale, iar această măsură va contribui la realizarea tuturor obiectivelor și sarcinilor operațiunii speciale stabilite de Vladimir Putin”. Pe lângă aceasta, Konovalov coordonează strângerea de fonduri pentru locuitorii din Donbas și se ocupă de pregătirea specială a grupurilor de voluntari pentru a fi transferate ulterior în teritoriile ocupate din Ucraina.

Serghei Konovalov, stânga / Sursa: The Insider

Prima care și-a schimbat numele a fost mama Mariei – Elena Konovalova. O sursă The Insider a relatat că o ghicitoare i-ar fi spus mamei că în familia sa existau presupuse persoane importante, precum prinții Hodinski și Kutuzovi-Golenișcevi. După absolvirea Facultății de Relații Internaționale a MGIMO, Maria a urmat exemplul mamei și și-a schimbat numele.

După absolvirea universității, Hodinskaia-Golenișceva s-a înscris la doctorat, la catedra de studii orientale a MGIMO, și a lucrat în același timp în Departamentul Organizațiilor Internaționale al Ministerului de Externe. Curând, ea a fost detașată biroului ONU din Geneva, unde s-a implicat în grupurile de lucru privind problemele din țările Orientului Mijlociu și a coordonat procesele de negociere în Siria. Deja de pe atunci, colegii din Ministerul de Externe au remarcat că diplomata Hodinskaia-Golenișceva folosește prea des retorica militară în discursurile sale – de exemplu, „spațiul operațional” și „măsuri operative-tactice”.

În anul 2013, Hodinskaia-Golenișceva a publicat prima sa carte, „Lecția libiană: Scopul scuză mijloacele?”. Apoi au urmat încă trei cărți: „De partea corectă a istoriei: Criza siriană”, „Alep: Război și diplomație” și „Siria: Calea dificilă de la război la pace”. Toate cele patru cărți sunt scrise într-un stil propagandistic, în care se întâlnesc pasaje despre „perfidul Vest” și „politica pașnică a Kremlinului”. Acestea nu menționează faptul că trupele lui Assad, cu sprijinul Gărzilor Revoluției Islamice, au asediat orașul, iar aviația rusă a bombardat cartierele rezidențiale.

Sponsorul Lenia-Elicopter

În anul 2018, viața agentei GRU de 34 de ani, Hodinskaia-Golenișceva, s-a schimbat radical: a devenit profesor la MGIMO și a apărut pe canalele de televiziune federale ca expert în relații internaționale. Ea a început să poarte haine scumpe, bijuterii, să aibă cai letoni și un Bentley Continental (foto) în valoare de 9 milioane de ruble. De asemenea, în aceeași zi în care a cumpărat limuzina scumpă, ea a achiziționat un „Jiguli” din anul 2000 pentru a merge la serviciu, la Ministerul de Externe.

Sursa: The Insider

Există diferite zvonuri cu privire la sursa de finanțare a Mariei. Unii vorbesc de tatăl ei din „Frăția de Luptă”, care, în afară de colectarea de fonduri pentru locuitorii din Donbas, nu uită de bunăstarea unicei sale fiice. Alții spun că ar fi vorba despre principalul ideolog al Ministerului Apărării, Andrei Ilnițki, în biroul căruia petrece mult timp. Cu toate acestea, majoritatea surselor îl menționează pe deputatul din Duma de Stat, Leonid Sluțki, care l-a înlocuit pe Vladimir Jirinovski în funcția de lider al LDPR.

Deputatul Sluțki, poreclit Lenia-Elicopter, este implicat în numeroase scandaluri de răsunet. În ianuarie 2017, dezvoltatorul Serghei Polonski s-a adresat fostului procuror general, Iuri Ceaika, cerând deschiderea unui dosar penal împotriva lui Sluțki și a „nașului„ său, Vladimir Resin. Potrivit lui Polonski, ambii i-au cerut mită pentru încheierea unui contract și au primit 990 de metri pătrați în penthouse-ul „Kutuzovskaia Riviera”. În anul 2018, Fundația pentru Combaterea Corupției, condusă de Aleksei Navalnîi, a descoperit că soția lui Sluțki, Lidia Lîskova, deține un penthouse de 562 de metri pătrați în valoare de peste 400 de milioane de ruble și un teren de 1 hectar în regiunea Odincovo din suburbiile Moscovei, pe care nu l-a menționat în declarația sa timp de zece ani.

În plus, prin intermediul Fundației pentru Pace, condusă de către deputat, s-au emis invitații către diverse figuri radicale de dreapta și neonaziști, care promovează agenda pro-Kremlin în Europa. Împreună cu aceștia, sub acoperirea voluntarilor, au venit în țară și celebrități pop renumite, care au susținut spectacole la evenimentele corporative ale oligarhilor și oficialilor de rang înalt. Astfel, în 2013, în cadrul proiectului umanitar al Fundației pentru Pace, „Inițiativa Rusă”, Enrique Iglesias a venit în Rusia cu muzicieni și dansatori. Conform unor surse, Iglesias a susținut un concert privat în Cecenia.

Cu toate acestea, cel mai răsunător scandal a avut loc în martie 2018, când jurnaliste precum Farida Rustamova, Daria Juk și Ecaterina Kotrikadze l-au acuzat pe Sluțki de hărțuire sexuală. Prin intermediul rectorilor prietenoși ai instituțiilor, Sluțki a organizat o campanie zgomotoasă de apărare, iar Comisia pentru Etică Parlamentară a Dumei de Stat nu a găsit nicio ilegalitate în acțiunile sale, în ciuda acestor acuzații repetate.

Acțiune în sprijinul lui Leonid Sluțki / Sursa: The Insider

Sursa The Insider afirmă că succesul lui Mașa-Bentley este în special meritul lui Sluțki:

  • „Ei bine, Lenia-Elicopter este un cunoscut Casanova al nostru, iar prin biroul lui, să spunem așa, au trecut multe tinere care ulterior au obținut poziții bune în structurile guvernamentale și au fost promovate în industria showbiz-ului. Vă amintiți poveștile glamour cu cântăreața Zara sau cu Maria Butina, căreia i-a plătit avocatul când ea se afla în închisoarea americană? Știu că Lenia a început să aibă grijă de Hodinskaia-Golenișceva pe când ea studia la MGIMO. Apoi, i-a aranjat postul din Ministerul de Externe și a făcut lobby pentru numirea ei la Geneva. Poziția de profesor pentru Mașa, poziția sa în aparatul central al Ministerului de Externe, cărțile, forumurile și aparițiile TV – toate sunt realizările lui. Este un om bogat și îi sunt la îndemână cadouri scumpe, precum Bentley, diamante”.
Maria Hodinskaia-Golenișceva / Sursa: The Insider

Dar să ne întoarcem la corespondența dintre Hodinskaia-Golenișceva și curatorul din cadrul GRU, Serghei Zavidov. Hărțile operaționale cu amplasarea unităților de luptă ale opozanților regimului Assad îi erau trimise lui Hodinskaia-Golenișceva din cutia poștală a reprezentanței ismailiților-nizariți din Londra. Ismailiții-nizariți, care trăiesc în principal în provincia Hama, s-au opus inițial lui Bashar al-Assad, dar, suferind pierderi semnificative din partea ISIS, i s-au supus și i-au cerut ajutorul. „Aveți 24.000 de dezertori din armată care se ascund la voi, lăsați-i să se alăture”, a fost condiția lui Assad.

Biroul din Londra este condus de fostul dentist Shafik Sachedina, care ocupă funcția de reprezentant personal al liderului spiritual al ismailiților-nizariți, prințul Karim Aga Khan IV. În Anglia, Sachedina a înființat o clinică medicală și câteva case de îngrijire pentru persoane în vârstă și suferinde de boala Alzheimer. Doctorul călătorește mult în lume, vizitând de mai multe ori inclusiv Moscova, și s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt din Ministerul de Externe.

Shafik Sachedina la o întâlnire cu ministrul adjunct de externe, Mihail Bogdanov / Sursa: The Insider

În corespondența cu Hodinskaia-Golenișceva, Zavidov menționează o anumită persoană din biroul ismailiților din Londra: „Am primit fișierul, mulțumesc foarte mult. Informația este relevantă. Informațiile despre omul nostru au fost transmise în mâinile potrivite și de încredere. Continuă să lucreze cu el”. Nu este foarte clar cine este acea persoană cu care continuă să lucreze. Se pare că GRU avea o sursă printre ismailiți.

Ministerul Apărării a decorat-o pe Hodinskaia-Golenișceva cu medalia „Participant la operațiuni militare în Siria” și „Pentru consolidarea colaborării de luptă”.

Maria Hodinskaia-Golenișceva nu a răspuns la solicitarea The Insider, pentru comentarii. >>



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”