Șah: Fostul campion mondial Anatoli Karpov este în vizită la Iași

Șah: Fostul campion mondial Anatoli Karpov este în vizită la Iași

Rusul Anatoli Karpov, fostul campion mondial de șah, se află în vizită la Iași, urmând să fie prezent și la Mamaia, unde se va desfășura Campionatul European individual feminin de șah între 26 mai și 8 iunie, precizează Sorin Iacoban, președintele Federației Române de Șah, pe pagina sa de Facebook.

Anatoli Karpov a primit din partea Primăriei Iași un album cu imagini din acest oraș, iar din partea FR Șah a primit o plachetă de excelență pentru cei 65 de ani de viață împliniți luni.

Anatoli Karpov a spus într-o conferință de presă că este surprins de amploarea pe care o are acest joc în școlile din România: ''Sunt surprins de activitatea desfășurată în România pe linie de șah. Nu mă așteptam să fie prezent în așa multe școli. Acum marea problemă în Rusia și pretutindeni în lume este să găsim profesori pentru aceste ore de șah. Cred că federația internațională, precum și federațiile naționale trebuie să se implice mai mult în creșterea numărului de profesori de șah''.

Întrebat cum se pregătește un șahist de nivel mondial, el a spus: ''Eu îmi planificam turneele cu șase luni înainte. O atenție aparte este acordată pregătirii teoretice, dar și pentru forma fizică. Eu făceam natație, schi, tenis și din când în când puțin baschet''.

''Îmi amintesc cu mare plăcere de meciurile cu jucătorii români. În special cu Victor Ciocâltea, fie la turnee internaționale, fie la Olimpiadele de șah. Le știu și pe jucătoarele din România. Sper ca echipa din țara dumneavoastră să revină la valoarea arătată în anii '70-'80'', a mai spus Karpov.

''Și acum mai joc din când în când, recent am câștigat turneul cu numărul 180. Am școli de șah în 32 de țări, dar cele mai multe sunt evident în Rusia'', a conchis Karpov.

În continuare, Karpov a participat la simpozionul internațional ''Educație prin șah'', în Aula Universității Tehnice ''Gheorghe Asachi''. Tema reuniunii a fost ''Rolul șahului asupra educației școlarului''.

Marți seara este programată Gala șahului ieșean, cu mulți invitați de onoare și colaboratori ai șahului din țara noastră.

Anatoli Karpov va pleca spre Constanța, pentru a asista la Campionatul European individual feminin de șah, ce va avea loc la Mamaia, între 26 mai și 8 iunie.

AGERPRES (AS-autor: Aristotel Bunescu, editor: Mihai Țenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”