Şah: Magnus Carlsen a cucerit al patrulea titlu consecutiv de campion mondial

Norvegianul Magnus Carlsen (27 ani) a cucerit cel de-al patrulea său titlu consecutiv de campion mondial la şah, învingându-l la tie-break pe americanul Fabiano Caruana, în finala desfăşurată la Londra.

Această victorie îi permite scandinavului, supranumit şi "Thor al şahului", să intre şi mai mult în legenda acestui sport al minţii, după primele sale trei titluri mondiale (2013, 2014, 2016).

În schimb, pentru Caruana (26 ani), eşecul din capitala britanică reprezintă o mare dezamăgire, în condiţiile în care el reprezenta speranţele americanilor de a câştiga primul lor titlu mondial la şah după cel obţinut de legendarul Bobby Fischer, care l-a învins în 1972 pe rusul Boris Spaski, în cursul aşa-numitului "meci al secolului", punând capăt în plin Război Rece unei hegemonii sovietice de 24 ani.

Cei doi jucători au ajuns să se înfrunte în tie-break, o succesiune de meciuri semirapide, nereuşind să se departajeze în partidele regulate, în care au înregistrat o serie 12 de remize consecutive, fără fără precedent în istoria Campionatului Mondial de şah.

Mare specialist al acestui format, Magnus Carlsen a câştigat primele trei meciuri semirapide, intrând astfel în posesia titlului de campion al lumii.

Dominaţia lui Carlsen, de la primul său titlu mondial, a făcut din acest tânăr cu aer de playboy un adevărat star în Norvegia, dând totodată un mare impus practicării şahului în ţara sa, cu 5,3 milioane de locuitori.

Iniţiat în tainele acestei discipline de tatăl său, încă de la o vârstă fragedă, Magnus Carlsen este "fără nicio îndoială, unul dintre cei mai buni jucători de şah din toate timpurile", a subliniat Milan Dinic, redactorul şef al revistei British Chess Magazine, chestionat de AFP.
AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

2 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

3 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

4 SISTEMUL n-a murit! USR se sparge în două după prezidențiale! O parte va rămâne cu Cioloș, o parte cu Nicușor …

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: ENESCU ION

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I