Şah: Magnus Carlsen a cucerit al patrulea titlu consecutiv de campion mondial

Şah: Magnus Carlsen a cucerit al patrulea titlu consecutiv de campion mondial

Norvegianul Magnus Carlsen (27 ani) a cucerit cel de-al patrulea său titlu consecutiv de campion mondial la şah, învingându-l la tie-break pe americanul Fabiano Caruana, în finala desfăşurată la Londra.

Această victorie îi permite scandinavului, supranumit şi "Thor al şahului", să intre şi mai mult în legenda acestui sport al minţii, după primele sale trei titluri mondiale (2013, 2014, 2016).

În schimb, pentru Caruana (26 ani), eşecul din capitala britanică reprezintă o mare dezamăgire, în condiţiile în care el reprezenta speranţele americanilor de a câştiga primul lor titlu mondial la şah după cel obţinut de legendarul Bobby Fischer, care l-a învins în 1972 pe rusul Boris Spaski, în cursul aşa-numitului "meci al secolului", punând capăt în plin Război Rece unei hegemonii sovietice de 24 ani.

Cei doi jucători au ajuns să se înfrunte în tie-break, o succesiune de meciuri semirapide, nereuşind să se departajeze în partidele regulate, în care au înregistrat o serie 12 de remize consecutive, fără fără precedent în istoria Campionatului Mondial de şah.

Mare specialist al acestui format, Magnus Carlsen a câştigat primele trei meciuri semirapide, intrând astfel în posesia titlului de campion al lumii.

Dominaţia lui Carlsen, de la primul său titlu mondial, a făcut din acest tânăr cu aer de playboy un adevărat star în Norvegia, dând totodată un mare impus practicării şahului în ţara sa, cu 5,3 milioane de locuitori.

Iniţiat în tainele acestei discipline de tatăl său, încă de la o vârstă fragedă, Magnus Carlsen este "fără nicio îndoială, unul dintre cei mai buni jucători de şah din toate timpurile", a subliniat Milan Dinic, redactorul şef al revistei British Chess Magazine, chestionat de AFP.
AGERPRES (autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Picanterii ale escortelor despre mahării prezenți la Forumul de la Davos

2 Omul finanțelor OMV, vizită intempestivă la București

3 Această imagine este reală...

4 ULTIMA ORĂ DIICOT a extins urmărirea penală în cazul fraților Tate / Care sunt noile acuzații

5 VIDEO Ciudatul caz al femeii care și-a văzut soțul mort în 2014 într-o reclamă recentă