Salah Abdeslam, unicul supraviețuitor al comandourilor de la Paris, a contactat extremiști de dreapta în Ungaria (presă)

Salah Abdeslam, unicul supraviețuitor al comandourilor de la Paris, a contactat extremiști de dreapta în Ungaria (presă)

Salah Abdeslam, unicul supraviețuitor al comandourilor jihadiste responsabile de atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015, s-a întâlnit cu neonaziști din Ungaria în această țară la două luni după atacurile teroriste, scrie luni portalul de știri zoom.hu , citând surse guvernamentale de la Budapesta, care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite DPA.

Potrivit celor relatate de site-ul ungar, Salah Abdeslam s-a întâlnit cu membri ai Frontului Național Ungar (MNA), de extremă dreapta, în luna ianuarie 2016.

Conform acelorași surse, suspectul a fost monitorizat de serviciile ungare de securitate în timpul șederii sale în țară, dar, în acord cu serviciile secrete din Franța și Belgia, nu a fost arestat pentru a i se stabili contactele în Ungaria.

Abdeslam, singurul supraviețuitor al comandourilor care au acționat în noiembrie 2015, a fost arestat în martie 2016, la Bruxelles.

Potrivit informațiilor cunoscute până acum, Abdeslam s-a aflat în Ungaria de două ori.

MNA, despre care se spune că are legături cu serviciul de informații al armatei ruse GRU, a utilizat înregistrări video de la Statul Islamic pentru propaganda proprie.

În octombrie 2016, poliția ungară a percheziționat locuința liderului MNA, Istvan Gyorkos, din orașul Gyor, în vestul țării. Gyorkos a tras asupra polițiștilor cu o pușcă de asalt, dar a fost arestat.

O turistă austriacă l-a observat pe Abdeslam într-o cafenea din Sopron, un oraș situat nu departe de granița ungaro-austriacă. Femeia a informat poliția austriacă, iar cotidianul vienez Kronen Zeitung a scris ulterior despre acest lucru.

Luni s-au împlinit doi ani de la cele mai sângeroase atentate teroriste pe care le-a cunoscut Franța. La 13 noiembrie 2015, trei comandouri au atacat în șase locuri publice din Franța și din suburbia Saint-Denis, omorând 130 de persoane și rănind peste 400. Atentatele, care au traumatizat întreaga țară, au fost revendicate de Statul Islamic.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

2 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

3 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

4 VIDEO Rareș Bogdan, reacție promptă după declarațiile cancelarului Austriei

5 VIDEO Jardel a ajuns la 600 de kilograme și peste doi metri