Sălaj: Cel de-al patrulea caz de pestă porcină africană, confirmat la mistreţ

Sălaj: Cel de-al patrulea caz de pestă porcină africană, confirmat la mistreţ

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat în Sălaj, la un porc mistreţ, pe un fond de vânătoare pe care mai fusese identificat un alt animal infectat.

"Virusul Pestei Porcine Africane (PPA) a fost confirmat la un porc mistreţ vânat de pe fondul de vânătoare 22 Panic din judeţul Sălaj", se arată într-o informare de presă dată publicităţii, luni, de Instituţia Prefectului Sălaj.

Acesta este cel de-al patrulea caz de PPA confirmat la porc mistreţ, în judeţul Sălaj, după cel al unui alt mistreţ vânat pe acelaşi fond şi două cadavre, găsite pe fondul de vânătoare 30 Carastelec, într-o pădure din comuna Măierişte.

"Fiind vorba de un caz confirmat pe un fond de vânătoare din zona afectată de PPA, rămân valabile măsurile din planul adoptat de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Sălaj, în data de 3 august, în şedinţă extraordinară", se mai arată în informarea menţionată.

Planul de măsuri prevede că în fondurile de vânătoare din zona afectată se recoltează integral mistreţii, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire. De asemenea, s-a interzis circulaţia animalelor domestice prin incinta pădurilor din zona afectată, inclusiv transhumanţa, recoltarea produselor tip "acccesorii ale pădurii" - ciuperci, fructe de pădure, precum şi accesul, din orice motive, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

Prin excepţie, intrarea şi ieşirea din pădure a persoanelor fizice şi juridice care exploatează sau transportă masă lemnoasă, precum şi a utilajelor de exploatare şi mijloacelor de transport lemn se poate face numai prin puncte stabilite de ocoalele silvice, în care reprezentanţii desemnaţi, împreună cu cei ai gestionarilor fondurilor de vânătoare, iau măsuri de dezinfecţie.

În judeţ sunt interzise organizarea de târguri de animale, aglomerări de animale, expoziţii sau orice alte evenimente care implică mişcarea animalelor, în special a porcinelor. AGERPRES / (A - autor: Sebastian Olaru, editor: Diana Dumitru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Voi ați auzit ce-a spus Teodorovici despre cutremurele din Gorj?

2 Anna Lesko, goală în baie și un mesaj misterios...

3 Avea plicuri cu cash și-n lenjeria de pat! / Bani găsiți în casa unei șefe de personal de la un spital județean: 150 900 lei, 41 430 euro, 1350 dolari ș…

4 O cântăreață de la noi a aflat că e „rezerva” când a sunat-o „oficiala”, din întâmplare!

5 Sorana, magnifică la Miami / Cîrstea a spulberat a 4-a jucătoare a lumii! Cec uriaș și salt mare în ierarhia WTA