Sălaj: Manifestare de comemorare a martirilor de la Ip, ucişi în masacrul din septembrie 1940

Sălaj: Manifestare de comemorare a martirilor de la Ip, ucişi în masacrul din septembrie 1940

Zeci de localnici, alături de oficialităţi locale şi judeţene din Sălaj au participat, marţi, la Ip, la comemorarea victimelor masacrului din această localitate, din noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, când 157 de localnici au fost ucişi de trupele horthyste.

Cu acest prilej s-au ţinut slujbe religioase de pomenire a celor morţi în incinta Cimitirului Eroilor şi la monumentul din centrul localităţii şi au fost depuse jerbe la monumentele ridicat în memoria eroilor martiri de la Ip.



"Prezentul este unul în care români, maghiari sau alte naţionalităţi încercăm să construim, împreună, comunităţi puternice, unite şi prospere, pentru că doar împreună, cu toleranţă şi respect reciproc, putem trece cu bine peste toate greutăţile, indiferent de naţionalitate, religie sau apartenenţă politică. Şi tot împreună, trebuie să fim mereu prezenţi la momentele de comemorare a eroilor martiri, cu gândul şi sufletul alături de urmaşii celor care şi-au pierdut viaţa în septembrie 1940, pentru a depune, cu respect, la monumentul dedicat martirilor, o floare şi un pios omagiu", a precizat, în cuvântul său, prefectul Sălajului, Dari Toma.



Cele petrecute la Ip se înscriu în seria masacrelor antiromâneşti desfăşurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în oraşul Şimleul Silvaniei, împreună cu localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei Straja naţiunii ("Nemzetorseg") au ucis 157 de localnici români.

O manifestare similară a avut loc în 9 septembrie, la Treznea, pentru comemorarea a 86 de persoane ucise în noaptea de 8 spre 9 septembrie 1940 de trupele horthyste, eveniment rămas în istorie ca "masacrul de la Treznea". AGERPRES / (A - autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Foto: (c) SEBASTIAN OLARU / AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...