Sălaj: Prezenţa mai multor urşi, semnalată în judeţ; autorităţile doresc relocarea lor

Sălaj: Prezenţa mai multor urşi, semnalată în judeţ; autorităţile doresc relocarea lor

Prezenţa a cel puţin şase urşi a fost semnalată, recent, pe raza judeţului Sălaj, autorităţile intenţionând relocarea animalelor, în condiţiile în care urşii nu se află în arealul lor natural.

"Potrivit estimării Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Sălaj, în judeţ a fost confirmată, până la această dată, prezenţa a trei urşi adulţi masculi şi a unei ursoaice cu doi pui", se arată într-o infomare a Instituţiei Prefectului Sălaj, dată publicităţii marţi.

Semnalarea prezenţei mai multor exemplare de urs brun pe raza judeţului Sălaj, pe raza comunei Buciumi, dar şi în alte zone din judeţ, a fost subiectul unei întâlniri convocate marţi, de către prefectul judeţului Sălaj, Florin Florian, la sediul instituţiei, cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice, Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS), Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţiei de Mediu, Serviciul teritorial judeţean al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi primăriei comunei Buciumi.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii s-a subliniat faptul că ursul brun este o specie cu protecţie strictă, pentru care este interzisă capturarea, uciderea sau vătămarea, însă, în anumite situaţii, precum cele vizând interesul sănătăţii şi securităţii publice, se pot stabili derogări, cu condiţia ca măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă, în arealul lor natural.

"Dat fiind faptul că Sălajul nu face parte din arealul natural al ursului brun, iar prezenţa lor nu a fost semnalată la evaluările anuale ale efectivelor de vânat, conform datelor AJVPS, la întâlnirea de luni s-a stabilit că cea mai bună măsură este relocarea exemplarelor de urs prezente pe raza judeţului. În acest sens, instituţiile abilitate vor lua toate măsurile necesare şi vor propune autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia Biodiversitate, relocarea exemplarelor de urs din Sălaj", se mai arată în informarea menţionată

Conform legii, relocarea urşilor se realizează în prezenţa personalului tehnic de specialitate, după ce au fost monitorizaţi şi inventariaţi. AGERPRES / (A - AS - autor: Sebastian Olaru, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?