Sălaj: Proiect de marcare cu cipuri a merilor tradiţionali, în vederea conservării soiurilor valoroase

Sălaj: Proiect de marcare cu cipuri a merilor tradiţionali, în vederea conservării soiurilor valoroase

Specialiştii Centrului de Cercetări Biologice (CCB) Jibou demarează în acest an un proiect de marcare cu cipuri a merilor tradiţionali din gospodăriile rurale din Sălaj, pentru monitorizarea soiurilor valoroase, în vederea păstrării patrimoniului genetic.

Directorul CCB, Cosmin Sicora, a precizat, pentru AGERPRES, că proiectul continuă o iniţiativă mai veche a cercetătorilor din Jibou care au identificat deja în teren specii valoroase de meri tradiţionali, pe care i-au replicat în cadrul Grădinii Botanice din oraş, însă, din lipsa spaţiului, s-au gândit să transforme întreg judeţul într-o grădină în care speciile valoroase de meri să poată monitorizate.

"Prin introducerea acestor cipuri se va şti pentru fiecare exemplar de măr tradiţional monitorizat identitatea sa şi tot ce înseamnă istoric, cu eventuale tratamente, boli sau accidente. Patrimoniul genetic românesc este la fel de important ca cel istoric sau etnografic însă, din păcate, el este ignorat. Prin acest proiect vrem şi să atragem atenţia că acest patrimoniu este ignorat, iar specii valoroase de măr se pot pierde. De ce un ţăran, atunci când plantează un pom, să nu păstreze soiurile tradiţionale, prin altoire, în loc să planteze un pom cumpărat din comerţ? Vom organizat pe teren lucrări practice şi instruire în metode de altoire a soiurilor de măr vechi tradiţionale. Este o resursă importantă şi trebuie protejată", susţine Cosmin Sicora.

În opinia acestuia, vechii meri din satele judeţului au caracteristici care îi fac să producă, prin altoire, exemplare ce vor rezista o perioadă mai lungă, fără tratamente speciale, precum soiurile comerciale şi au şi un gust deosebit faţă cele care se găsesc în magazin. În plus, există şi pericolul dispariţiei acestor soiuri, ce ar putea fi înlocuite de cele ce se găsesc în prezent pe piaţă.

Proiectul va avea în vedere şi promovarea unui sistem ecologic de întreţinere a acestor meri tradiţionali, recolta din livezile fermierilor urmând să fie procesată prin deshidratare pentru obţinerea unor produse finite noi cu valoare adaugată, cu gust, culoare şi textură diferită faţă de ceea ce poate fi găsit în piaţa în prezent. AGERPRES/(A - autor: Sebastian Olaru, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...