Salariaţii Telekom România anunţă proteste pe 9 august faţă de disponibilizările anunţate de către companie

Salariaţii Telekom România anunţă proteste pe 9 august faţă de disponibilizările anunţate de către companie

Angajaţii Telekom România ar putea organiza un protest în data de 9 august, nemulţumiţi de ultimele decizii ale managementului societăţii privind disponibilizarea a sute de salariaţi din companie, a anunţat, miercuri, Sindicatul Naţional Telecomunicaţii Mobile (SNTM).

"Având în vedere măsurile anunţate prin care mii de cetăţeni români vor fi afectaţi, respectiv sute de salariaţi Telekom şi familiile acestora; cu luarea în considerare a faptului că salariaţii neconcediaţi încă vor îndeplini şi sarcinile de roboţi digitalizaţi în locul colegilor afectaţi, fără să se aibă în vedere nicio perspectivă de mărire salarială urmare a managementului defectuos; din cauza faptului că instituţiile statului român nu ne protejează interesele, în egală măsură cum nu au reuşit să îşi protejeze investiţia de 46% a acţiunilor deţinute în numele statului român; ca urmare a managementului care ne-a adus în situaţia pe care tot acesta o clamează, din care a rezultat şi o lipsă a unui dialog social real cu sindicatele, s.a., vă chemăm să confirmaţi prin email participarea la protestul angajaţilor Telekom România care estimăm să aibă loc în data de 09.08.2019 la sediul societăţii/ la Ministerul Muncii sau cel al Comunicaţiilor. Vom evalua împreună data ora şi locul când acesta va avea loc efectiv, dacă se impune să aibă loc, sens în care aşteptăm propunerile voastre", se arată într-un document transmis de SNTM în atenţia angajaţilor Telekom România şi a managerilor.

Totodată, sindicaliştii solicită intervenţia ministrului Muncii în acest caz arătând că este vorba despre nerespectarea prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă.

"(...) în contextul anunţatelor concedieri din cadrul Telekom România, vă solicităm respectuos ca, în temeiul prerogativelor legale cu care sunteţi investiţi prin jurământ, să interveniţi cu celeritate asupra responsabililor aflaţi în cadrul ministerului pe care îl conduceţi, în cauza prezentată fiind soarta a sute de angajaţi şi familiilor acestora. Astfel, vă reiterăm că aspecte care ţin de nerespectarea prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă au fost sesizate Inspecţiei muncii şi fie au fost nesocotite, fie au fost transmise spre soluţionare către ITM Bucureşti, care a înţeles să le ascundă decât să răspundă întocmai acestora, opinăm noi. Ţinând cont de faptul că ministerul deţine întreaga responsabilitate din domeniul muncii atribuită calităţii dumneavoastră de ministru, sub autoritatea ministerului aflându-se şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, care a fost notificată de către companiile aflate sub umbrela Telekom România privind desfiinţarea unui număr de 254 de poziţii dintr-un număr total de 1.618 salariaţi din fosta societate Cosmote şi respectiv a unui număr de 438 de poziţii din fosta societate Romtelecom, dorim să atragem atenţia asupra faptului că notificarea Telekom România nu respectă prevederile legale (...)", se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de SNTM, ministrului Muncii, Marius Budăi.

Sindicaliştii consideră că nu se pot face concedieri de personal în cazul în care s-ar confirma faptul că Telekom ar fi negociat cu diverşi cumpărători vânzarea companiei.

"Atragem atenţia şi asupra faptului că, în raport cu prevederile Legii 67/2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor, în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaţilor de către cedent ori de către cesionar. Menţionăm acest aspect ţinând cont că în spaţiul public au apărut ştiri potrivit cărora Telekom ar fi negociat cu diverşi cumpărători vânzarea companiei, ori, în această situaţie nu se pot face concedieri de personal (...) Prin urmare, vă solicităm să dispuneţi cu prioritate efectuarea unui control, în sensul respectării prevederilor Legii 67/2006, Inspecţia muncii fiind instituţia care are atribuţii de control şi constatare a contravenţiilor", se notează în adresa transmisă Ministerului Muncii.

În data de 18 iulie 2019, Telekom România anunţa, printr-un comunicat de presă, că va restructura, în perioada următoare, 692 de poziţii din totalul de 5.831 de angajaţi existent în prezent la nivelul grupului de companii.

Conform companiei, din numărul posturilor ce urmează a fi restructurate, 438 de poziţii vor fi din cadrul Telekom România Communications S.A., respectiv 254 de poziţii din cadrul Telekom România Mobile Communications S.A.

În cadrul procesului de restructurare, Telekom România susţine că va aplica măsurile de protecţie socială, în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar evaluarea performanţei va fi utilizată drept criteriu în departajarea angajaţilor care ocupă poziţii similare.

Telekom România este prezentă pe piaţa românească din anul 2014, după rebranding-ul comun al Romtelecom şi Cosmote România şi oferă servicii de telecomunicaţii fixe şi mobile complete, inovatoare, personalizate pentru o comunitate vastă de clienţi, cu aproximativ 10 milioane de contracte de servicii.

Telekom aparţine Deutsche Telekom, una dintre companiile lider global de telecomunicaţii integrate.

Deutsche Telekom AG este cea mai mare companie europeană de telecomunicaţii, cu operaţiuni în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, precum şi în Marea Britanie.

Compania germană controlează 40% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...