Salata ardei copt, preparatul de care nu te mai saturi. Ingredientul secret care o face delicioasă

Salata ardei copt, preparatul de care nu te mai saturi. Ingredientul secret care o face delicioasă

Un preparat nelipsit vara de pe mesele românilor este salata de ardei copt. Pe lângă faptul că este foarte gustoasă, ardeii sunt și foarte sănătoși. Conțin vitaminele A, B6, C și K, dar și caroten, un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi.

Salata de ardei copt, un preparat delicios FOTO wikipedia.org

Un preparat cu care nu veți da greș se gătește după rețeta regretatului gastronom Radu Anton Roman, publicată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

2 kg ardei gras sau capia

100 ml oțet de vin

2 linguri untdelemn

1 linguriță sare

1 praf cimbru

1 căpățână usturoi, după gustul fiecăruia

Mod de preparare:

"Se spală bine ardeii. Se coc în cuptor la foc iute sau pe un grătar, deasupra flăcării, să se pârlească uniform pe din afară dar să-și păstreze carnea pe dinăuntru. Se curăță de pieliță, cu răbdare și un vârf de cuțit. Evitați apa, care le spală și gustul. Ardeii se tratează grijuliu, se compune o stea splendidă într-un castron, cu codițele spre margine. Se presară praful de cimbru peste ei. Se curăță usturoiul, se taie de-a latul cățeii în felioare hiper-subțiri și se cern peste ardei. Se amestecă sarea cu oțetul , se freacă cu untdelemn, se toarnă ploaie peste salată. Se lasă un sfert de oră, să prindă gust, apoi ardeii se sucesc, să bea și să se-nmoaie pe amândouă părțile", se arată în lucrarea amintită mai sus.

Cum se păstrează mai multe zile

În frigider, ardeii se păstrează în pungi de plastic, nespălaţi, până la şapte zile, fără a-şi pierde prospeţimea. Ardeii dulci pot fi congelaţi fără să fie opăriţi. Ardeii copţi sunt un fel apreciat în bucătăria romînească, îndeosebi de către persoanele cu stomac sensibil. Copţi şi curăţaţi de coajă, sunt mai uşor de digerat. Legumele se coc, apoi se pun într-o pungă etanş şi se lasă 15 minute să se aburească. Se scot din pungă şi se dă jos coaja.

Gazetarul pasionat de gastronomie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat