Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici

Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici

Preşedintele american Donald Trump a devenit joi ţinta criticilor după difuzarea unui film video în care putea fi văzut în timp ce îl saluta pe un general nord-coreean sub privirea lui Kim Jong Un, informează vineri AFP.

Scena a fost filmată în timpul vizitei lui Trump la Singapore, unde a avut loc marţi summitul istoric dintre preşedintele american şi liderul nord-coreean. Televiziunea de stat nord-coreeană l-a difuzat joi.

În filmul video, Kim îi prezintă preşedintelui american un general, iar Trump îi întinde acestuia din urmă mâna. Însă generalul îl salută şi Donald Trump îi întoarce scurt gestul.

Interacţiunea a fost criticată de detractorii preşedintelui american, care deja consideră că locatarul Casei Albe s-a arătat prea maleabil cu Kim Jong Un şi regimul lui, acuzaţi de numeroase încălcări ale drepturilor omului.

"Nu este surprinzător pentru nimeni, Coreea de Nord l-a folosit pe preşedintele nostru pentru campania sa de propagandă", a notat pe contul său de Twitter senatorul democrat Chris Van Hollen. "Kim Jong Un câştigă concesii imediate şi nu se angajează la nimic concret. Este dezgustător să-l vedem pe Trump criticându-i pe aliaţii noştri în Canada şi apoi lăudându-l pe Kim, salutându-i generalii", a adăugat el, cu aluzie la recentele tensiuni între SUA şi Canada cu privire la taxele vamale decretate de Donald Trump.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, i-a luat apărarea preşedintelui, afirmând că acesta a fost doar politicos. "Este (un gest de) curtoazie elementară. Atunci când responsabilul militar al unui alt guvern vă salută (...), faceţi acelaşi lucru", a susţinut ea.

Nu este prima dată când un gest de acest tip stârneşte polemică în SUA. Predecesorul lui Trump, Barack Obama, a fost criticat de opozanţii săi republicani după ce s-a înclinat adânc în faţa împăratului Japoniei, Akihito, în 2009. Mass-media conservatoare îl criticaseră înainte de aceasta pe Obama după ce el se înclinase în faţa regelui Abdallah al Arabiei Saudite, în acelaşi an.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…