Salvarea dramatică a unui soldat din forțele speciale a cărui unitate s-a luptat cu un avion de vânătoare rusesc VIDEO

Salvarea dramatică a unui soldat din forțele speciale a cărui unitate s-a luptat cu un avion de vânătoare rusesc VIDEO

Într-un interviu acordat pentru „Ukrainska Pravda”, publicat săptămâna trecută, un membru al comandoului ucrainean care a luat parte la operațiunea de recuperare a platformelor de foraj cunoscute drept „Turnurile Baiko”, din Marea Neagră, a povestit experiența dramatică prin care a trecut așteptând să fie salvat.

Ucraina a recuperat „Turnurile Baiko” FOTO via X / Nexta

La mijlocul lunii, Ucraina anunța că a recucerit platforme de foraj offshore din apropierea Crimeei, în cadrul unei operațiuni de două zile.

Operațiunea a avut loc la mijlocul lunii august și la ea au participat 14 soldați în trei bărci rapide, a relatat soldatul ucrainean din forțele speciale.

Misiunea, captată într-o înregistrare video de 13 minute, aproape că l-a costat viața pe un membru al comandoului după ce acesta a căzut dintr-o barcă rapidă în cursul atacului unui avion de vânătoare rusesc. Soldatul, care s-a prezentat cu indicativul Conan, a povestit că a plutit 14 ore în apă înainte ca ceilalți să se poată întoarce pentru a-l salva.

Pe drumul de întoarcere, în jurul orei 5 dimineața, membrii comandoului au fost atacați. Conan a relatat despre mai multe avioane Su-24 angajate în atac, în timp ce Kievul a spus că a fost un singur Su-30.

Ucrainenii au ripostat cu rachete dintr-un sistem portabil de apărare antiaeriană (MANPADS).

În timpul confruntării, căpitanul bărcii a fost silit să facă viraje bruște, iar Conan a căzut peste bord. Soldatul a explicat că norocul lui a fost că purta doar un costum de scafandru și o vestă de salvare, deoarece își scosese majoritatea celorlalte echipamente militare.

Unitatea sa a vrut să îl salveze imediat, dar pentru că avioanele rusești continuau să tragă asupra lor, Conan le-a semnalat să se depărteze și să se salveze.

După ce avioanele de vânătoare și ambarcațiunea rapidă ucraineană au dispărut din vedere, Conan a spus că a încercat să înoate spre una dintre platforme pe care a folosit-o drept reper astfel încât să nu înceapă să plutească în derivă.

El a spus că, deși este un înotător bun, curentul era foarte puternic și a înghițit multă apă.

Conan a povestit că la un moment dat, din cauza deshidratării și oboselii, a început să aibă halucinații și chiar a ațipit. În timp ce spera să fie salvat, s-a gândit la familia și fiul său, care încă nu împlinise un an.

Conan a dezvăluit că își dorea din răsputeri să trăiască, astfel că după ce s-a trezit, a încercat să înoate din nou spre platformă, sforțându-se să răzbată contra curentului.

În drumul său spre turn, a fost preluat de o navă de salvare ucraineană, adus la mal și tratat pentru deshidratare.

Forțele speciale ucrainene aflate în trei ambarcațiuni de mici dimensiuni au luptat cu un avion de vânătoare rusesc Su-30, avariindu-l și forțându-l în cele din urmă să se retragă, anunța pe 11 septembrie agenția de informații militare a Ucrainei într-un comunicat însoțit de o înregistrare video.

Imagini dramatice arată soldați ucraineni înghesuiți în bărcile mici și trăgând, în timp ce avionul de luptă multirol inamic trecea în mod repetat pe deasupra lor, deschizând la rândul lui focul.

În cele din urmă, ucrainenii au lovit avionul rusesc cu rachete ale unui sistem de apărare aeriană portabil (MANPADS), potrivit unei versiuni traduse a clipului.

Un soldat poate fi auzit spunând că a lovit Su-30-ul, iar acesta a început să fumege.

Serviciile de informații militare ucrainene au declarat că confruntarea cu avionul rusesc a făcut parte dintr-o operațiune de recucerire a platformelor de foraj petrolier și de gaze offshore din apropierea Crimeei.

Acesta a avut succes, iar Ucraina a recuperat platformele, pe care Rusia le-a preluat în 2015, după anexarea ilegală a Crimeei.

Forțele rusești au folosit platformele ca baze militare plutitoare unde puteau ateriza elicoptere sau desfășura trupe.

„Pentru Ucraina, recâștigarea controlului asupra Turnurilor Boiko a fost de importanță strategică și, ca urmare, Rusia a pierdut capacitatea de a le folosi în scopuri militare”, transmitea serviciul de informații militare al Ucrainei.

O actualizare a Ministerului apărării din Marea Britanie din 27 august arăta că „tensiunile rămân ridicate în Marea Neagră , deoarece au avut loc „încăierări între forțele maritime și aeriene" în jurul acestor platforme de importanță strategică.

Serviciile de informații britanice au adăugat că, în săptămâna anterioară acestei actualizări, un avion de luptă rusesc a tras asupra unei mici ambarcațiuni militare ucrainene care opera în apropierea unei platforme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat