Sâmburii unor fructe conțin cianură

Sâmburii unor fructe conțin cianură

Sâmburii de mere, pere, caise și ai altor fructe conțin acid prusic (cianură de hidrogen, diferită de cianura de potasiu, cunoscuta otravă), toxicitatea fiind periculoasă când sunt sparți și intră în contact cu apa, deci și în timpul mestecării.

Un sfert de gram de cianură este suficient pentru a provoca o moarte rapidă și dureroasă, avertizează passionsate.be. Dozele din sâmburi sunt totuși atât de mici încât nu prezintă niciun pericol, capacitatea ficatului fiind mai mult decât suficientă pentru a le face față.

În manualele de utilizare a unor aparate de centrifugare americane se recomandă scoaterea sâmburilor din fructe înainte de presare, nu atât pentru a proteja sănătatea consumatorilor, cât mai ales ca precauție a producătorilor față de riscul unor procese.

Sâmburii unor fructe pot prezenta totuși un risc. Acum câțiva ani, în Olanda, un organism cu activitate în domeniu a avertizat consumatorii împotriva cantității mari de cianură din migdalele amare și unii sâmburi de caise. La adulți, consumul a 30 de grame de sâmburi de caise sau de migdale amare poate fi mortal, iar dozele periculoase sunt bineînțeles mai mici la copii.

Sâmburii de caise și migdalele amare se vând în comerț, fiind folosite și ca suplimente pentru gust, de exemplu în pricomigdale. Cantitățile sunt însă foarte mici și supuse unui control strict, care verifică dacă a fost eliminată "otrava". Migdalele dulci nu conțin decât o doză infimă de cianură. AGERPRES


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

4 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?