San Escobar: O greșeală a ministrului polonez de externe a creat o țară falsă pe rețelele de socializare

San Escobar: O greșeală a ministrului polonez de externe a creat o țară falsă pe rețelele de socializare

Ministrul de externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, aflat la New York la începutul săptămânii pentru a face lobby pentru obținerea de către țara sa a unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, a inventat din greșeală o țară și a dat naștere unei campanii de satiră pe rețelele de socializare, scriu BBC, Washington Post și The Guardian.

Șeful diplomației de la Varșovia s-a întâlnit la sediul ONU cu reprezentanții a aproximativ 20 de țări, inclusiv ai unor state din Caraibe, pentru prima dată în istoria diplomației poloneze.

"De exemplu, m-am întâlnit cu reprezentanți ai unor țări precum Belize sau San Escobar", a explicat Waszczykowski.

San Escobar nu există, însă, iar rețelele de socializare l-au ironizat foarte repede. Mia mulți utilizatori au sugerat că se gândea la Pablo Escobar, traficantul de droguri columbian ucis de poliție și care este subiectului serialului "Narcos" produs de Netflix.

Însă glumele nu s-au oprit aici. Un cont de Twitter care ar reprezenta Republica Populară Democratică San Escobar a fost lansat și postările au oferită o întreagă viziune asupra a ceea ce ar putea reprezenta țara imaginară, inclusiv drapel, hartă, fotografii și știri.

Contul @rpdsanescobar a postat o fotografie cu drapelul palestinian ușor modificat însoțită de textul "drapelul libertății, al progresului, drapelul poporului".


O altă postare invită turiștii pe plajele generoase ale insulei.
Contul de Twitter al "Ministerului de Externe" din San Escobar a publicat și mulțumiri "oficiale" pentru polonezi. "Dar să știți că și noi folosit Google translate ca și domnul Waszczykowski. #SanEscobar".

O pagină de Facebook dedicată țării inexistente a susținut că San Escobar i-a ridicat și o statuie lui Waszczykowski în piața centrală a capitalei, folosind o fotografie a statuii Regelui Filip al Macedoniei din Skopje.

Ministerul polonez de Externe a încercat să repare greșeala. Purtătoarea de cuvânt Joanna Waijda a spus că Waszczykowsky se gândea la insulele St. Kitts și Nevis (San Cristobal y Nieves în spaniolă).

Contul de Twitter la San Escobar a luat acest lucru ca pe un afront și a postat că "St. Kitts și Nevis se bagă în relațiile noastre cu Polonia." Țara imaginară mai pretinde că se află într-o dispută cu Facebook din cauza unui cont dedicat El Frente Comunista de San Escobar (Frontul Comunist din San Escobar), o forță revoluționară din statul fictiv, drept pentru care rețeaua de socializare ar fi interzisă în această țară.

Gafa ministrului de externe a făcut deliciul opoziției poloneze, mai ales că Waszczykowsky este membru al partidului de dreapta Dreptate și Justiție. "E amuzant până când îți dai seama că singurii tăi aliați sunt Belarus, Ungaria și un stat imaginar", a postat pe Twitter un critic al ministrului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...