Sănătatea mintală a tinerilor din Europa după COVID

Sănătatea mintală a tinerilor din Europa după COVID

Pandemia de COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra sănătății tinerilor. De Ziua Mondială a Sănătății Mintale, UE a realizat un raport prin care se analiează modul în care țările europene au încercat să facă față provocărilor din timpul pandemiei și cum au sprijinit tinerii.

Sănătatea mintală a tinerilor a fost afectată profund de pandemie / Foto: Shutterstock

Tinerii din Europa s-au confruntat cu diverse probleme medicale în timpul pandemiei, iar sănătatea lor mintală a fost afectată de lockdown și de lipsa socializării față în față.

Astfel, situația globală privind sănătatea mintală arată astfel:

  • Aproape 1 miliard de oameni a experimentat o tulburare mintală în anul 2019;
  • Mai mult de 1 din 100 de decese se datorează sinuciderii;
  • Se pierde 1 trilion USD anual din cauza depresiei şi anxietății;

De asemenea, în anul 2020 efectele pandemiei de COVID-19 au fost:

  • Creșterea tulburărilor de anxietate cu 25,6% față de anul 2019 (76,2 milioane de cazuri noi);
  • Creșterea depresiei cu 27,6% față de anul 2019 (53,2 milioane de cazuri noi);
  • Femeile și tinerii sunt categoriile cele mai afectate;
  • Serviciile de sănătate mintală au perturbat frecvent serviciile de sănătate esențială.

Mai mulți psihilogi în școli

Potrivit raportului, țările UE au adoptata o metodă proactivă de abordare a provocărilor de sănătate mintală pentru tineret, în timpul pandemiei.

Una dintre cele mai des întâlnite măsuri a fost consolidarea sprijinului psihologic în școli, atât prin creșterea numărului de psihologi și consilieri disponibili pentru elevi, cât și prin instruirea personalului școlar pentru a recunoaște și aborda semnele de afecțiuni mentale.

„Tuturor ne pasă de sănătatea emoțională a tinerilor noștri. În urma pandemiei și a războiului pe teritoriul Europei, acest raport privind sănătatea mintală a tinerilor sosește la momentul potrivit. Sunt încântat să văd că statele membre ale UE iau această provocare în serios și că au stabilit măsuri pentru susținerea tinerilor, în special în școli. Aceste eforturi trebuie să continue să permită tinerilor să prospere, acum și în anii următori, iar Comisia le va fi întotdeauna aproape pentru a oferi sprijin”, afirmă Comisarul pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel.

În România, Ministerul Sănătății a introdus proiectul Open Minds , care a fost susținut prin granturile SEE 2014-2021, prin care s-au consolidat serviciile comunitare de sănătate mintală pentru copii și adolescenți.

În cadrul proiectului s-a vorbit despre amenințările pe care le reprezintă lockdown-urile pentru sănătatea mintală a tinerilor, dar a fost consolidată și ockdown-urile pentru sănătatea mintală a tinerilor.

Diferiți membri ai comunităților - părinți, profesori, profesioniști din domeniul sănătății, educatori și asistenți sociali - au fost activati pentru a crea o plasă de siguranță pentru tinerii aflați în situații de risc, iar acestora li s-au oferit resurse și formare pentru a detecta și pentru aborda mai bine eventualele dificultăți mentale și emoționale.

Anul European al Tineretului 2022

Pe lângă eforturile statelor membre, Comisia Europeană a desemnat 2022 drept Anul European al Tineretului în recunoașterea sacrificiilor tinerilor în timpul pandemiei COVID-19, fiind un „an închinat încurajării celor care s-au dedicat remarcabil pentru ceilalți”.

Anul este dedicat exclusiv tinerilor și are ca scop încurajarea și îmbogățirea acestora cu noi oportunități și noi modalități de participare și de asumare activă a spiritului civic în societate.

Ca obiectiv general, Anul European al Tineretului își propune să încurajeze toți tinerii să-și facă auzită vocea și să ia parte la schimbare împărtășindu-și viziunea asupra subiectelor cheie ale Anului 2, precum și speranțele lor privind viitorul Europei.

Un sondaj Eurobarometru Flash din 2022 arată tineri din 16 dintre cele 27 de state membre care au în vedere îmbunătățirea sănătății și bunăstării mentale și fizice ca cea mai importantă prioritate pentru Anul European al Tineretului.

În calitate de viitori lideri ai Europei, Comisia Europeană încurajează tinerii să contribuie la modelarea UE. Prin intermediul platformei vocale dedicate , Comisia Europeană ascultă tinerii și le cere să-și împărtășească opiniile, îngrijorările și ideile. Dintre toate vocile înregistrate la categoria „Sănătate, stare de bine și sport”, o treime dintre tineri folosesc platforma pentru a spori conștientizarea pentru sănătatea mintală și interacțiunea facilă cu profesioniștii din domeniul sănătății mintale.

De asemenea, acest an își propune să ofere vizibilitate și să promoveze valorile europene, răspândind în același timp mesaje de solidaritate în rândul tinerilor, precum și sprijinind Ucraina prin tot felul de activități. Totodată, Anul European al Tineretului este asociat cu un spirit co-creator și cooperant, la care contribuie activ sute de organizații de tineret și părți interesate. Conceptul acestuia se concretizează prin nenumărate activări naționale și locale – peste 4000 de activități din toată Europa sunt deja încărcate pe site-ul web al Anului European al Tineretului – care reunește tinerii pentru a interacționa într-un mod pozitiv și relevant în acest An dedicat lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”