Sancţiuni UE împotriva Rusiei: Directorul armean al gigantului rus de internet Yandex a demisionat

Sancţiuni UE împotriva Rusiei: Directorul armean al gigantului rus de internet Yandex a demisionat

Tigran Hudaverdian, directorul executiv armean al Yandex, gigantul de internet de limbă rusă, a demisionat din funcţie după ce a fost inclus într-o listă de sancţiuni europene ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Tigran Hudaverdian a demisionat, cu efect imediat, din funcţiile sale de director executiv şi director general adjunct al Yandex", a precizat grupul într-un comunicat, citat de France Presse şi publicat în noaptea de marţi spre miercuri.

Compania - supranumită "Google al Rusiei" - este înregistrată în Ţările de Jos şi dispune de filiale europene, britanice şi americane, dar cea mai mare parte a activităţilor sale se află în Rusia şi ţările de limbă rusă.

Aceasta este o sancţiune individuală, gigantul tehnologic nefiind sancţionat, notează AFP.

Uniunea Europeană a adoptat marţi seară o a patra serie de sancţiuni împotriva Moscovei de la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina.

Cincisprezece oligarhi sau industriaşi, printre care miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, au fost adăugaţi pe lista neagră a ruşilor ale căror bunuri în UE sunt confiscate.

UE îşi motivează sancţiunile împotriva Yandex acuzând compania că are o responsabilitate în a ascunde informaţii despre conflict în rândul publicului rusofon.


Yandex, la rândul său, a declarat că are "o echipă de conducere solidă (...) şi consiliul de administraţie va examina structura de management adecvată în viitor".

"Am fost şocaţi şi surprinşi să aflăm că Tigran a fost supus sancţiunilor UE şi ne pare extrem de rău să-l vedem renunţând la funcţii", a declarat John Boynton, preşedintele consiliului de administraţie al grupului.

"În ultimii 15 ani, Tigran a lucrat neobosit pentru a ajuta la transformarea Yandex într-o companie de tehnologie a informaţiei de clasă mondială, servind în acelaşi timp interesele părţilor participante în companie", a adăugat el.

Yandex este primul portal de căutare în spaţiul vorbitor de limbă rusă, unde grupul este de asemenea omniprezent în domeniul taxiurilor şi livrării de alimente.

Miercuri după-amiază, a venit rândul lui Dmitri Konov, şeful gigantului petrochimic rus Sibur, să demisioneze după ce a fost inclus pe o listă de personalităţi sancţionate de către UE la 9 martie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?