Sancţiunile americane sunt ''un atac împotriva suveranităţii'' Turciei, denunţă preşedintele turc Erdogan

Sancţiunile americane sunt ''un atac împotriva suveranităţii'' Turciei, denunţă preşedintele turc Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat miercuri sancţiunile impuse de Washington împotriva Turciei pentru achiziţionarea de către aceasta a unui sistem rus de apărare antiaeriană, calificându-le drept atac împotriva suveranităţii ţării sale, informează AFP.

"Ce fel de alianţă este asta? Această decizie este un atac deschis împotriva suveranităţii noastre", şi-a exprimat indignarea preşedintele turc în timpul unui discurs, făcând referire la apartenenţa Turciei şi SUA la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Invocând o lege adoptată în 2017 de Congres aproape în unanimitate pentru "a-i contra pe adversarii Americii prin sancţiuni", Washingtonul a interzis luni atribuirea oricărui permis de export de arme agenţiei guvernamentale turce responsabile cu achiziţii militare, SSB, pentru a pedepsi Ankara în urma achiziţiei de către aceasta a sistemului rus de apărare antiaeriană S-400. Decizia prevede şi sancţiuni împotriva preşedintelui SSB, Ismail Demir, precum şi a altor şefi ai acestei instituţii.

Turcia a reacţionat cu vehemenţă la sancţiunile americane, însă experţi au subliniat că Ankara s-a putut sustrage celei mai rele variante, dat fiind caracterul ţintit al acestor sancţiuni care au ocolit economia turcă, deja afectată.

În discursul său, Erdogan a respins argumentul american conform căruia S-400 reprezintă "un pericol pentru securitatea" sistemelor NATO. "Acesta este un pretext. Adevăratul scop este de a împiedica elanul ţării noastre în industria apărării şi de a ne face din nou total dependenţi", a spus el.

Potrivit lui Erdogan, Ankara a optat pentru rachetele ruse din lipsa unui acord cu Washingtonul pentru achiziţia echivalentului american al acestui sistem ultrasofisticat, rachetele Patriot.

Washingtonul a subliniat că aceste rachete sunt incompatibile cu sistemele de apărare ale NATO, din care face parte şi Turcia.

"Turcia a depăşit demult punctul când ar fi fost afectată de acest tip de sancţiuni. Ne vom dubla eforturile pentru a face industria noastră de apărare independentă", a mai spus preşedintele turc.

Achiziţia de către Ankara a sistemului rus de apărare antirachetă S-400 a tensionat în ultimii ani relaţiile cu SUA. Ameninţarea cu sancţiuni americane plana asupra Turciei după ce aceasta a primit primul lot de rachete ruseşti anul trecut, însă preşedintele Donald Trump, care avea bune relaţii personale cu Erdogan, s-a abţinut până acum să declanşeze aceste sancţiuni.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”