Sandra Pralong: Ne dorim cu adevărat ca diaspora și românii de pretutindeni să nu mai fie tărâm de bătălie politică

Consilierul de stat la Departamentul pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor, Sandra Pralong, a declarat vineri că diaspora și românii de pretutindeni nu ar trebui să mai fie "tărâm de bătălie politică".

"Ne dorim cu adevărat ca diaspora și românii de pretutindeni să nu mai fie tărâm de bătălie politică. (...) Vocea dumneavoastră este prea importantă pentru statul român să ne reîntoarcem la vechile metehne. Este pentru prima oară în istorie când un președinte a declarat românii de pretutindeni prioritate strategică pentru România", a spus Pralong, care a participat la Congresul Românilor de Pretutindeni ce se desfășoară vineri și sâmbătă la Palatul Parlamentului.

La acest congres, reprezentanți ai comunităților românilor din diferite țări vor crea Consiliul Românilor de Pretutindeni.

În deschiderea Congresului au vorbit, printre alții, Rodica Nassar, vicepreședinte al Camerei Deputaților, și Dan Stoenescu — ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

"Organizarea unei prime reuniuni se dovedește a fi pe cât de bine-venită în contextul unei prelungite așteptări (...) pe atât de dificilă, având în vedere faptul că, neexistând un precedent, multe aspecte specifice trebuie adecvate din mers. (...) Prin intermediul dumneavoastră, vocea românilor de pretutindeni se aude nemijlocit în Parlamentul României și va continua să se afirme instituțional prin intermediul Consiliului Românilor de Pretutindeni", a apreciat Rodica Nassar.

La rândul său, Dan Stoenescu a spus că românii din diaspora trebuie să formeze "comunități active, puternice și mai ales mature".

"Relația cu românii de pretutindeni reprezintă o componentă importantă a politicii externe a României. Cunoaștem faptul că problemele sunt diverse, problemele sunt multe, iar așteptările sunt mari, dar cred cu tărie că avem toate premisele să creăm o legătură cu dumneavoastră care să fie în beneficiul nostru, al tuturor", a adăugat Stoenescu.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Petre Guran a vorbit despre rolul României în Uniunea Europeană, în special prin intermediul diaspora.

"Pe de o parte sunteți ancora României în Uniunea Europeană, majoritatea dintre dumneavoastră sunteți ambasadorii societății românești pe celelalte continente", s-a adresat el delegaților la Congres.

Deputatul Mircea Lubanovici a făcut referire la stabilirea unor reguli clare în ceea ce privește crearea Consiliului românilor din Diaspora.

"Ne-am dorit ca acest congres să aibă loc, dar nu oricum. Ne-am dorit ca participanții să fie în mod corect reprezentanți din toată lumea. Este un prim pas în ceea ce trebuia să se întâmple de multă vreme. (...) Va trebui să stabilim în mod concret numărul corect de reprezentanți pentru fiecare țară. (...) Va trebui să definim care este scopul acestui congres. (...) Consider că este extrem de important ca dumneavoastră, delegații, să definiți în mod clar care va fi participarea românilor din diaspora din punct de vedere politic, economic și social în România", a arătat Lubanovici.

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cercetător chinez despre kiturile de testare: „Doar 30 până la 50 la sută dintre pacienţii infectaţi au rezult…

2 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

3 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Situația la zi / Americanii spun că urmează o pandemie. „Nu este o chestiune de DACĂ. Este o chestiune de CÂND ș…

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Imagini din toată lumea de la eclipsa / superluna de aseară