Sanitas: Autorităţile intenţionează să excludă sindicatele din discuţiile viitoare privind aplicarea legii salarizării

Sanitas: Autorităţile intenţionează să excludă sindicatele din discuţiile viitoare privind aplicarea legii salarizării

Discuţiile reprezentanţilor Guvernului cu managerii de spitale au fost dezamăgitoare, decidenţii hotărând constituirea unor grupuri de lucru care să găsească soluţii pentru rezolvarea inechităţilor privind salarizarea în sistemul sanitar, ceea ce va tergiversa starea de confuzie şi nemulţumirea din domeniu, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Sanitas.

Aceştia se arată "surprinşi" de faptul că partea guvernamentală intenţionează să excludă sindicatele din discuţiile viitoare privind aplicarea legii salarizării, aceasta fiind o încălcare a legii.

"Întâlnirea din 23 aprilie, dintre premierul României, miniştrii Sorina Pintea, Olguţa Vasilescu, Eugen Teodorovici şi managerii spitalelor din România a fost una dezamăgitoare pentru situaţia angajaţilor din sănătate. Rezultatul acestei discuţii trebuia să fie un set de soluţii pentru rezolvarea inechităţilor generate de aplicarea Legii 153/ 2017 şi a noului Regulament de sporuri. Aflăm, cu indignare, că decidenţii au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluţii; adică avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie şi de nemulţumire deja existente în sistemul sanitar. De asemenea, suntem surprinşi să auzim că intenţia părţii guvernamentale este să excludă reprezentanţii sindicatelor din discuţiile ce vor urma, privind aplicarea legislaţiei salarizării. Atragem atenţia, domnilor guvernanţi, că această decizie este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu şi lung; este şi o încălcare a legii", se menţionează într-un comunicat al Federaţiei Sanitas.

Reprezentanţii Federaţiei reamintesc faptul că Legea nr. 153/2017, Anexa II, Capitolul 2, Art. 3, alin. (4) prevede că "Procentul concret al sporului prevăzut la alin. (2) şi (3) se aprobă trimestrial de comitetul director, după consultarea organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau a reprezentanţilor angajaţilor".

De asemenea, art. 12 şi 13 din Regulamentul de sporuri (HG 153/ 2018) prevede că "Nominalizarea personalului care beneficiază de spor pe locuri de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare se stabilesc de ordonatorul de credite, cu consultarea sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/ sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/ sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, în limita prevederilor din prezentul regulament-cadru" şi că "sporurile prevăzute în anexele la prezentul regulament-cadru se acordă cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal aprobate prin bugetul anual de venituri şi cheltuieli, cu avizul sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/ sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unităţi/ sector sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor".

"Insistenţa guvernanţilor de a demonstra, în pofida realităţii, că noile reglementări salariale sunt foarte bune, precum şi modul manipulator în care încearcă să transfere asupra sindicatelor vinovăţia pentru degringolada din sistem confirmă că actuala putere se află în imposibilitatea de a corecta greşelile făcute în elaborarea legii salarizării. Auzim din nou aceleaşi declaraţii ale unuia dintre miniştri, care continuă să comunice public indiferenţa Guvernului faţă de decizia sindicală de a declanşa greva pentru apărarea drepturilor angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială. Federaţia noastră a atras în permanenţă atenţia că aplicarea legislaţiei salarizării în forma actuală va dinamita sistemul sanitar şi de asistenţă socială. Sanitas a amânat, până în acest moment, formele radicale de protest, crezând în bunele intenţii ale guvernanţilor şi sperând că la masa negocierilor vom putea, împreună, să găsim o modalitate echitabilă de a apăra drepturile membrilor noştri. Este, poate singura noastră' vină', pe care o vom corecta începând din această săptămână: miting în 26 aprilie, 7 mai - grevă de avertisment; 11 mai - grevă generală", mai afirmă reprezentanţii Sanitas.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi că domeniul sănătăţii este prioritar pentru Guvern şi a subliniat că, prin formarea unui grup de lucru convenit cu managerii de spitale, se aşteaptă găsirea unor răspunsuri "concrete şi corecte" la problemele din domeniu.

"Ieri (luni - n.r.) am avut o întâlnire cu peste 300 de manageri de spital din toate colţurile ţării, cărora vreau să le mulţumesc pentru prezenţă. Mi-am dorit acest lucru pentru că domeniul sănătăţii este un domeniu prioritar pentru Guvernul României. Aşa cum ne-am angajat prin programul de guvernare, la 1 martie anul acesta au crescut toate salariile medicilor, am intrat pe grila din 2022, dar încă au fost semnalate anumite situaţii legate de personalul sanitar şi nu numai. (...) Consider că trebuie să analizăm fiecare situaţie în parte şi să venim cu răspunsuri concrete şi corecte, care sunt aşteptate şi care să se plieze pe realitatea existentă astăzi în domeniul sănătăţii", a precizat Viorica Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a reamintit că, în urma discuţiilor purtate cu managerii de spitale, s-a decis formarea "unui grup de lucru care să analizeze problemele semnalate, un grup de lucru din care să facă parte reprezentanţi ai Executivului, reprezentanţi ai spitalelor din subordinea Ministerului Sănătăţii, manageri de spital din subordinea consiliilor judeţene şi consiliilor locale, dar şi reprezentanţi ai spitalelor monospecialitate".

O primă reuniune a grupului de lucru nou format are loc marţi, începând cu ora 12:00, la Palatul Victoria. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

2 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

3 „Aș putea să-i trimit lui Putin o scrisoare prin care să-i promit niște poze nud dacă s-ar retrage din Ucraina. Dacă ar opri războiul, aș face asta”

4 Interlopul Nuțu Cămătaru și-a făcut bancă acasă și dă bani împrumut

5 Foarte interesante amănunte...